Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Απίθανη εφεύρεση για όλους τους υπολογιστές.




Τώρα πια όλα αλληλεπιδρούν με τον υπολογιστή σου! Κι όταν λέω όλα, εννοώ όλα...
Το λένε «MaKey MaKey» και είναι το project που θα σε μαγέψει. Οι Jay Silver και Eric Rosenbaum, απόφοιτοι του MIT φυσικά, έφτιαξαν ένα «κουτάκι» που σου επιτρέπει να μετατρέψεις οτιδήποτε σε συσκευή εισόδου δεδομένων (input device) για το PC σου. Είναι απλά-απλά ένα ηλεκτρονικό μαραφέτι για τα παιδιά που δεν λένε να μεγαλώσουν. Εμάς δηλαδή!

Και εξηγούμαι: το MaKey MaKey σου δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσεις έναν άπειρο αριθμό από τρελά ηλεκτρονικά προτζεκτάκια χρησιμοποιώντας τη συσκευή, ένα καλώδιο USB και μερικά συνδετικά καλωδιάκια. Πώς θα σου φαινόταν να παίζεις πιάνο στα σκαλοπάτια σου; Ή μια μπανάνα να παίζει τον ρόλο του «space»; Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες και είναι όλες στα χέρια σου. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τίποτα από ηλεκτρονικά και πληροφορική.

Το φιλόδοξο σχέδιο ντεμπούταρε στο Kickstarter με σκοπό να μαζέψει 25.000 δολάρια. Πόσα μάζεψε; 211.000 μέχρι σήμερα! Δες το βιντεάκι και θα καταλάβεις ακριβώς τι κάνει. Αν ψήθηκες να το αποκτήσεις ή θες να μάθεις περισσότερα, γρήγορα στο Kickstarter.



Κάνε like και share εάν σου άρεσε
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM

Για να υπάρχει ροή ρεύματος μέσω μιάς αντίστασης θα πρέπει στα άκρα της αντίστασης να εφαρμόσουμε τάση. 
Ο νόμος του Ohm συνδέει την τάση (V), το ρεύμα (I) και την αντίσταση (R). 
Η σχέση αυτή μπορεί να γραφτεί με τρεις τρόπους:
 I =V/R R =V/I V = I x R
 όπου: V=τάση σε Volts (V) I=ρεύμα σε Amperes (A) R=αντίσταση σε Ohm (Ω) ή V=τάση σε Volts (V) I=ρεύμα σε milliamperes (mA) R=αντίσταση σε Kilohm (KΩ) 
 Για τα περισσότερα ηλεκτρονικά κυκλώματα το Ampere είναι πολύ μεγάλο μέγεθος και το Ohm είναι πολύ μικρό, οπότε συνήθως μετράμε το ρεύμα σε milliamperes (mA) και την αντίσταση σε kilohms (ΚΩ). 
Για να εφαρμόζεται ο νόμος του Ohm ίσως χρειαστεί να μετατρέψουμε το ρεύμα ή την αντίσταση σε πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλάσιο. (1mA=0.001A και 1ΚΩ=1000Ω)
 Μερικά παραδείγματα υπολογισμού: 
 Εφαρμόζεται μία τάση 3V στα άκρα αντίστασης 6Ω, πόσο είναι το ρεύμα που την διαρρέει;
 Εξίσωση: I=V/R => I=3/6 => I=0.5A
 Μία λάμπα που είναι συνδεδεμένη σε μία μπαραρία 6V διαρρέεται από 60mA, πόσο είναι η αντίσταση της λάμπας;
 Εξίσωση: R=V/I => R=6/60(mA) => R=0.1KΩ=100Ω 
 Μία αντίσταση 1.2ΚΩ διαρρέεται από ρεύμα 0.2Α,
 ποιά είναι η τάση στα άκρα της; 
 Εξίσωση: V=IxR => V=0.2x1200=240V
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ερευνητές κατάφεραν να διασπάσουν το ηλεκτρόνιο!

Split Electron
Συγκεκριμένα, η παρατήρηση έγινε στο υλικό Sr2CuO3 με τη βοήθεια ακτίνων Χ, όπου με τη μέτρηση της ενέργειας ανιχνεύτηκαν δύο “ημι-σωματίδια”, καθένα εκ των οποίων έφερε μία από τις τρεις κβαντικές ιδιότητες του ηλεκτρονίου. Αυτά είναι το spinon (φέρει το μαγνητικό spin) και το orbiton (φέρει τη στροφορμή), ενώ η άλλη ιδιότητα είναι το φορτίο. Σύμφωνα με τη δημοσίευση των δύο ομάδων στο περιοδικό Nature: “Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν οι θεμελιώδεις ιδιότητες του ηλεκτρονίου να διαχωρίζονται η μία από την άλλη σε ξεχωριστά ημι-σωματίδια” Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση των υψηλής θερμοκρασίας υπεραγωγών, και όσο αν ξενίζουν αυτές οι έννοιες του μη επιστημονικά καταρτισμένους οι εφαρμογές τους μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την καθημερινότητα μας, αφού θεωρητικά μπορεί να μεταφερθεί ενέργεια χωρίς θερμικές απώλειες. Οι γνωστότερες εφαρμογές είναι οι μαγνητικοί τομογράφοι, αλλά και τα τρένα μαγνητικής ανύψωσης (κίνηση με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων), όπου η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση τους γίνεται με υπεραγώγιμα σύρματα. [via PhysOrg]





Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This