Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κλείνουν 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ - Μετακομίζουν 20.000 φοιτητές





Μια μεγάλη ανατροπή στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. Ωστόσο, το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις και οι μετακινήσεις τμημάτων θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές καθώς θα πρέπει 15-20 χιλιάδες φοιτητές να αλλάξουν τόπο σπουδών.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε 11 πόλεις που υπήρχαν τμήματα και φοιτητές οι οποίοι ενίσχυαν την τοπική οικονομία, πλέον θα χάσουν μια σημαντική οικονομική «ανάσα». Αντίθετα, σε πόλεις που θα υποδεχθούν φοιτητές και τμήματα θα υπάρξει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51. Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής:
  • Ιεράπετρα
  • Αγιο Νικόλαο Κρήτης
  • Αίγιο
  • Αμαλιάδα
  • Λευκάδα
  • Αργοστόλι
  • Ναύπακτο
  • Λειβαδιά
  • Μουδανιά
  • Βέροια
  • Εδεσσα και
  • Νάουσα
Σύμφωνα με τα δεδομένα που φέρνει το σχέδιο συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα σβήσουν από το χάρτη. Επίσης:
Τα πανεπιστήμια από 26 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 20 με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12. Πλέον, έντεκα πόλεις δεν θα έχουν κανένα τμήμα με αποτέλεσμα να αναμένονται αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.
Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου «Αθηνά» προβλέπουν ακόμη τα εξής:
· Τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12 και τα πανεπιστήμια από 26 σε 20. Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.
· Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).
· Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).
· Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα ΑΕΙ είναι: Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.
· Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση και θα συντονίζει 5 πανεπιστήμια (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.
· Αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί ένα «ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ» με τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ.
· Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Οι καταργήσεις, ωστόσο, δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και αλλαγή έδρας τμημάτων. Ενδεικτικά, στην Κοζάνη παραμένουν τα πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αν και εντάσσονται στην πολυτεχνική του ΑΠΘ. Επίσης, διατηρούνται στην Κοζάνη έξι τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
· Σε ό, τι αφορά τις συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ, η εικόνα είναι ως εξής: Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων φέτος, από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4%. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η μείωση των εισακτέων θα είναι δραστική -κατά 30%- στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα οι θέσεις θα αυξηθούν κατά 15% στα πανεπιστήμια. Ειδικά σε ό, τι αφορά στη γενική σειρά, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων ημερησίων Ενιαίων Λυκείων (κατηγορία 90%), φέτος θα διατεθούν περί τις 49.600 θέσεις. Πέρυσι, είχαν εισαχθεί στη γενική σειρά 51.485 υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να χάνονται 1.835 θέσεις.
Σημειώνεται, πάντως, ότι φέτος οι υποψήφιοι δεν θα έχουν να περάσουν τον «πήχη» της βαθμολογικής βάσης του 10, αφού η επαναφορά του μέτρου δεν προκρίθηκε και πρόκειται να επανεξεταστεί του χρόνου.

imerisia.gr

Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Σχέδιο Αθηνά





Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ, η εικόνα είναι 
ως εξής: Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.




http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112986934
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Romotow, το τροχόσπιτο του μέλλοντος



Είναι ευέλικτο, λειτουργικό και άρτιο αισθητικά, όπως ακριβώς και ένας ελβετικός σουγιάς,

υπογραμμίζουν οι σχεδιαστές του. Μόνο που το τροχόσπιτο του μέλλοντος δεν σχεδιάστηκε από Ελβετούς αλλά από Νεοζηλανδούς.










 








 Ονομάζεται Romotow και αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απόπειρα επανεφεύρεσης του τροχόσπιτου από τη δεκαετία του 1960, περίοδο κατά την οποία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα «σπίτια» πάνω σε τροχούς.




 












 Πέρα από τις όποιες βελτιώσεις στο εξωτερικό του, η πραγματική καινοτομία του Romotow αφορά τους κρυφούς του χώρους.





Οταν δεν θα κινείται – αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2015 – ο διαθέσιμος χώρος για τους επιβάτες θα αυξάνεται κατά 70% και το τροχόσπιτο θα μετατρέπεται σε ένα σχεδόν κανονικό σπίτι.














Δείτε το βίντεο:
















Πηγή: tech
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

BiblioTech: H πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη χωρίς …βιβλία



Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να εγκαινιαστεί η πρώτη πλήρως ψηφιακή βιβλιοθήκη στο San Antonio του Texas, η οποία δεν θα περιέχει βιβλία αλλά μόνο υπολογιστές και e-readers. Πίσω από την πρωτότυπη αυτή σκέψη βρίσκεται ο δικαστής Nelson Wolff της κομητείας Bexar County, ο οποίος όπως αποκαλύπτει εμπνεύστηκε την ιδέα του διαβάζοντας τη βιογραφία του Steve Jobs (Walter Isaacson).
Η νέα βιβλιοθήκη θα ονομάζεται BiblioTech και θα θυμίζει περισσότερο Apple Store παρά χώρο ανάγνωσης και δανεισμού βιβλίων. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δανείζονται τα e-readers για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, με τη λήξη του οποίου τα ebooks θα εξαφανίζονται και οι συσκευές θα καθίστανται ουσιαστικά άχρηστες. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να είναι αρκετά αυστηρά γιατί η αξία των ereaders ξεπερνά κατά πολύ αυτή των βιβλίων.
Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει μια σειρά από ψηφιακές βιβλιοθήκες σε όλη την κομητεία.
[via Gizmodo]
http://www.techgear.gr   14/01/2013
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ΙΒΜ: Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι υπολογιστές θα βλέπουν, θα ακούν, θα γεύονται, θα οσμίζονται και θα νοιώθουν [Videos]


Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, η IBM δημοσιεύει τις τεχνολογικές προβλέψεις της για τα επόμενα 5 χρόνια, με τις φετινές επιλογές να κάνουν λόγο για τη δημιουργία “γνωστικών υπολογιστών”, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γεύονται, να οσμίζονται, να αγγίζουν και να νοιώθουν!
Human Data Cyborg
Ουσιαστικά, οι ερευνητές του τεχνολογικού κολοσσού πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι υπολογιστές θα μπορούν να αναλύουν ακόμα μεγαλύτερους όγκους δεδομένων για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, έτσι ώστε να μας αφήνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για πραγματικές σκεπτόμενες μηχανές με αίσθηση και γνώση.
Σκεφτείτε, λοιπόν, έναν υπολογιστή που μπορεί να αποδώσει στην οθόνη αφής του smartphone σας την υφή ενός υφάσματος από το online κατάστημα που επισκέπτεστε (με μικροδονήσεις και αλλαγή θερμοκρασίας σε ορισμένα pixels για διαφορετική αίσθηση).
Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αναγνώριση αν κάποιος είναι ασθενής από φωτογραφίες, δηλαδή όπως “τον βλέπει” ο υπολογιστής αναλύοντας δεδομένα από προηγούμενες φωτογραφίες ή “ακούγοντας” τον, αναλύοντας τη φωνή του. Τέλος, έχουμε ακούσει και στο παρελθόν για αλκοτεστ με ανάλυση της αναπνοής, αλλά μελλοντικά ίσως θα είναι εφικτό ο υπολογιστής να “οσμίζεται” ότι ο χρήστης μπορεί να αρρωστήσει σύντομα κλπ.
Η φαντασία στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της IBM καλπάζει, αλλά χωρίς φαντασία δε θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε σήμερα. Επομένως, ακόμη και τίποτα να μη βγει πραγματικό, πάλι κάτι θα μείνει. Περισσότερα στα παρακάτω videos της IBM:
[via Mashable]

http://www.techgear.gr 17/12/2012


Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This