Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σε θέση μάχης η κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης




Θέση μάχης απέναντι στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» παίρνουν φοιτητές, καθηγητές και η διοίκηση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. 

Πάνω από 2.000 φοιτητές συμμετείχαν στην σημερινή συνέλευση, όπου σε κλίμα έντασης αποφάσισαν να στηρίξουν την απόφαση της διοίκησης για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος επ΄αόριστον και να βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την προωθούμενη διάλυση του ΤΕΙ.


Επί ποδός ...πολέμου βρίσκεται η κοινότητα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το 60% των τμημάτων συγχωνεύονται ή καταργούνται. «Περίπου 8.500 φοιτητές θα μετακινηθούν στη Φλώρινα και στις Σέρρες, ενώ έχουμε και περίπτωση καθηγητών και φοιτητών που μετακινούνται από τα Μουδανιά στο Μεσολόγγι. Δέχομαι e-mail από γονείς σπουδαστών, οι οποίοι λένε ότι αδυνατούν να τα στείλουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη. Σπουδαστές έρχονται και κλαίνε στο γραφείο μου και λένε ότι θα διακόψουν τις σπουδές τους», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο αντιπρόεδρος του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης τονίζοντας πως το ίδρυμα διαθέτει αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων, το οποίο θα κλείσει.

«Πρόκειται για τη διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα το Τμήμα Ηλεκτρονικής μεταφέρεται στις Σέρρες, όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει επενδύσεις 25. εκατ. ευρώ. Το Τμήμα έχει μία ιστορία 40 χρόνων από την εποχή του "Ευκλείδη"», τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης, ο οποίος έχει ενημερώσει τους βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος από σήμερα και επ' αόριστον ελήφθη για λόγους πρόνοιας, όπως εξήγησε ο ίδιος, «διότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις». Ηδη, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος έχει λάβει απόφαση για κατάληψη από σήμερα.

Την Πέμπτη θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τη διοίκηση, όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία για «το σχέδιο διάλυσης του ιδρύματος, το οποίο εξυπηρετεί ιδιοτελείς και όχι ακαδημαϊκούς στόχους», σύμφωνα με τον κ. Βαρσαμίδη.

'Ενταση στη συνέλευση των φοιτητών

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνέλευση των φοιτητών του ΑΤΕΙ, καθώς υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της ΔΑΠ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη μορφή των κινητοποιήσεων, αλλά και για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα φοιτητικά όργανα. Η συνέλευση αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση της διοίκησης για την αναστολή λειτουργίας επ΄αόριστον και να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. «Σοκαριστήκαμε όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο "Αθηνά", διότι ενώ περιμέναμε να έρθουν στη Θεσσαλονίκη τα επαρχιακά τμήματα, διαλύουν το μεγαλύτερο ΤΕΙ . Από τα 20 τμήματα μένουν 10. Η αντίδρασή μας θα είναι σφοδρή σε κάθε επίπεδο αυτές τις 45 μέρες της διαβούλευσης. Μιλάμε για δράμα διότι τα παιδιά θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους», επισήμανε ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Τσατσούλης.

Στο μεταξύ, ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες σήμερα το πρωί στην είσοδο του ΤΕΙ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση 12.000 φοιτητές

 «Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση περισσότερους από 12.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών, πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων», ανέφεραν σε υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους φορείς ο πρόεδρος και τα μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη, μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», διάλυση του Ιδρύματος. «Δώδεκα τμήματα του ΑΤΕΙΘ πλήττονται, από αυτά καταργούνται δύο τμήματα, μεταφέρονται στο ΤΕΙ Σερρών οκτώ τμήματα και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) δύο τμήματα. Η τακτική αυτή είναι πέραν κάθε λογικής και προτείνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όλη η διαδικασία έγινε με μεθόδους που στοχεύουν ξεκάθαρα στη εξαφάνιση ενός Ιδρύματος, με ιστορία 40 ετών», σημείωσε στο υπόμνημά του το Συμβούλιο καλώντας τους πολίτες και τις αρχές της πόλης να αντιδράσουν άμεσα σ’ αυτήν την αντιακαδημαϊκή και αντικοινωνική λαίλαπα, που εν μέσω κρίσης επιχειρεί να διασπάσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικοοικονομικό ιστό της πόλης. «Ζητούμε από το Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα για μια δίκαιη και ορθολογική λύση, που να εξασφαλίζει την αυτοτέλεια και ιστορική συνέχεια του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

Συγκέντρωση των καθηγητών

Έξω από το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, θα συγκεντρωθούν το πρωί της Τετάρτης οι καθηγητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να ενωθούν με τους φοιτητές του ιδρύματος. Την Πέμπτη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν ανοιχτή συνέλευση στο ΤΕΙ, στη Σίνδο, μαζί με τους σπουδαστές, με σκοπό να κλείσουν συμβολικά την εθνική οδό. «Ζητάμε από το υπουργείο να αποσύρει το σχέδιο “Αθηνά”, διότι δεν έγινε με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Ο διάλογος που επικαλείται ο υπουργός δεν έχει γίνει», είπε ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ, Γιώργος Παλάτος.

Αντιπροσωπεία του ΤΕΙ συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους στον πρωθυπουργό κατά την αυριανή τους συνάντηση.

Διχάστηκαν οι δήμαρχοι

Τη διχογνωμία των αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσε, πριν από λίγο στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής 'Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η παρέμβαση των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζήτησαν τη συμπαράσταση των δημάρχων για να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τη μετακίνηση τμημάτων του ΤΕΙ στις Σέρρες και τη Φλώρινα.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΠ του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σταμάτης εξήγησε ότι βάσει του σχεδίου, 12 από τα συνολικά 24 τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης καταργούνται, δέκα από αυτά μεταφέρονται εκτός Θεσσαλονίκης (οκτώ στις Σέρρες και δύο – τμήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής - στη Φλώρινα). «Πρόκειται για καταστροφική ενέργεια, που δεν έγινε με εκπαιδευτικά κριτήρια, ενώ καταστρέφει ένα πλήθος ανθρώπων και κυρίως φοιτητές που ξαφνικά καλούνται να μετακινηθούν. Αυτό καταστρέφει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που σήμερα είναι το δεύτερο στη χώρα. Για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα», είπε ο κ. Σταμάτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται είναι 125, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι άλλων δήμων, όπως των Σερρών, διαφώνησαν λέγοντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κριτήρια τοπικιστικά. Τελικά, οι αιρετοί αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ να κάνουν μια πρόταση, στην οποία να αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι μέχρι τη νέα συνεδρίαση του Οργάνου, κατά την οποία θα ληφθεί σχετική απόφαση, η ΠΕΔ εμμένει στην ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να μην προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» εν αγνοία της αυτοδιοίκησης.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου