Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

νέο σύστημα πανελλαδικών..


Νέο σύστημα Πανελλαδικών θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας


Ένα καινούριο σύστημα Πανελλαδικών, το οποίο θα περιλαμβάνει «διπλές» εξετάσεις κατά την ίδια μέρα σε ενδοσχολικό και εθνικό επίπεδο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας στις αρχές Νοεμβρίου.

Με το νέο σύστημα, το οποίο .........



αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014, τα πανεπιστήμια εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής των φοιτητών. Παράλληλα, ρόλο στη διαδικασία, διατηρεί, όμως και η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία τελικά δεν θα καταργηθεί αλλά απλώς θα αναμορφωθεί.



Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδας «το Βήμα», τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τον «αναβαθμισμένο» κοσμήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα, αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των εισακτέων τους.



Με το νέο εξεταστικό σύστημα όποιος θέλει να σπουδάσει, π.χ., Μαθηματικά θα έχει να κάνει με τη διοίκηση του Μαθηματικού Τμήματος και μόνο. Αλλάζει, έτσι, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, που αρχικά προέβλεπε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές. Τελικά και με δεδομένες τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ αποφασίστηκε ότι η εισαγωγή θα γίνεται σε τμήματα.



Αναλυτικά, οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:



• Οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, το πιθανότερο την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα καθορίζονται ανά μάθημα. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μαθητής θα εξετάζεται το πρωί στα Μαθηματικά σε ενδοσχολικό επίπεδο, θα κάνει ένα διάλειμμα λίγων ωρών και στη συνέχεια θα εξετάζεται ξανά στο ίδιο μάθημα (αν φυσικά ανήκει στο επιστημονικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει) σε εθνικό επίπεδο για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο.



• Τα θέματα τόσο στις απολυτήριες όσο και στις πανελλαδικές εξετάσεις θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο, ενώ εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων θα διορθώνονται κεντρικά στο υπουργείο Παιδείας από τις επιτροπές των εξετάσεών του.



• Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση. Όπως είναι γνωστό, με το σύστημα του Νέου Λυκείου που έχει ήδη ανακοινωθεί τα επιστημονικά πεδία αντικαθίστανται από δύο κατευθύνσεις στη Β’ Λυκείου (Θετική, Θεωρητική) και τρεις κατευθύνσεις στη Γ’ Λυκείου (με μία επιπλέον κατεύθυνση σε αντικείμενα Δικαίου και Οικονομικά). Κοινό πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα σε όλες τις κατευθύνσεις θα είναι η Έκθεση.



• Οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης θα εξετάζονται ακόμη σε Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Βιολογία. Εκείνοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε Αρχαία, Ιστορία, Νέα Ελληνική Γλώσσα. Και εκείνοι της Τρίτης Κατεύθυνσης σε Μαθηματικά, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων και το ποια από αυτά θα επιλεγούν τελικά θα αποφασιστούν από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.



• Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Β’ και της Γ’ Λυκείου, όπως γινόταν στο παρελθόν.



• Τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα βάζουν συγκεκριμένο «πλαφόν» για τα μαθήματα βαρύτητας στο επιστημονικό τους αντικείμενο (για παράδειγμα, το Μαθηματικό Τμήμα θα «ζητάει» βαθμολογία τουλάχιστον 15.000 μορίων για την εισαγωγή υποψηφίων στα προγράμματά του). Έτσι ο κάθε υποψήφιος θα ξέρει από νωρίς ποιον βαθμό πρέπει να πετύχει για την εισαγωγή του στο τμήμα που τον ενδιαφέρει.



• Η ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα είναι αυστηρά προσδιορισμένη (δηλαδή από συγκεκριμένο κεφάλαιο σε συγκεκριμένο κεφάλαιο ανά βιβλίο), αλλά θα είναι ευρεία. Για παράδειγμα, στην Ιστορία θα προσδιορίζεται μόνο ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ή στα Αρχαία ότι εξεταστέα ύλη θα αποτελέσουν τα κείμενα του Πλάτωνα.



• Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαμβάνεται υπόψη και ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι για να εκτιμηθούν το επίπεδό τους και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής δουλειάς που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς στο σχολείο τους.

tampouloukia
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

10 τρόποι οικονομίας....


Με τους φόρους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και την αγορά φοβισμένη, 
οφείλεις να κάνεις λίγη οικονομία για να προλάβεις τα χειρότερα. Το MEN 24 σού δείχνει τον δρόμο.

Οι εποχές της αφθονίας φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μην αγχώνεσαι όμως. Με λίγη προσοχή θα καταφέρεις να περνάς τη ζωή σου κρατώντας μερικά λεφτά για τα πράγματα που σου αρέσουν ενώ παράλληλα θα τα σκας κανονικά στο κράτος.


Η τακτική ονομάζεται αναγκαστική αποταμίευση. Ένα είδος οικονομίας που πρέπει εσύ να επιβάλλεις στον εαυτό σου για να μην βρεθείς σύντομα με την πιστωτική υπερχρεωμένη και τις κρίσεις πανικού να σου χτυπάνε την πόρτα.

Το ξέρω είναι δύσκολο αυτό για έναν λαό σαν τον δικό μας. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να χαλάμε μέχρι και το τελευταίο σεντ του τραπεζικού μας λογαριασμού για να περνάμε καλά, να πηγαίνουμε διακοπές και να ζούμε την “μεγάλη ζωή”.

Υπάρχουν όμως τρόποι που δεν θα χαλάσουν το lifestyle σου και θα σου εξοικονομήσουν χρήματα. Κάθε ένας από αυτούς θα σου εξοικονομεί λίγα λεφτά και μπορεί να σου φανούν απλοί. Αλλά αν τους προσθέσεις μεταξύ τους, θα δεις ότι σου εξοικονομούν ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα.

Το ταπεράκι της μαμάς
Δεν είναι ούτε ντροπή ούτε τίποτα το να φέρνεις φαγητό από το σπίτι, αφού δεν έχεις καταφέρει ακόμα να ζήσεις μόνος σου. Ακόμα κι αν δεν σε ψήνει και πολύ το φασολάκι που έφτιαξε χθες βράδυ η μάνα σου, είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσεις πάνω από 30 ευρώ την εβδομάδα αν κόψεις το delivery στο γραφείο και αρχίσεις να τρως σπιτικό φαί.

Η μάρκα που σ' έκαψε
Πέρασαν τα χρόνια που σε ένοιαζε αυτό που θα φοράς να είναι Abercrombie και Moschino. Υπάρχουν και φθηνά ρούχα τα οποία είναι στιλάτα οπότε δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς πόσο περιττό είναι να χαλάς πάνω από 50-100 ευρώ για οποιοδήποτε κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου. Βουρ στα H&M και τα Pull n Bear.

Η τακτική του κουμπαρά
Μην γελάς. Ακόμα κι αν δεν είσαι παιδάκι, μπορείς να κρατάς έναν δικό σου κουμπαρά και να βάζεις εκεί κάθε βράδυ όσα ψιλά σού έχουν μείνει στην τσέπη. Πίστεψέ με, αν έμεναν στην τσέπη σου θα τα χαλούσες πολύ εύκολα να πάρεις κάτι παραπάνω να φας ή να πιεις. Ενώ αν μπουν στον κουμπαρά, μπορεί να γίνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο μπορείς να το αξιοποιήσεις για να φύγεις ένα τριήμερο ή να κλείσεις κάποια οικονομική τρύπα.

Οι ενέσεις καφεϊνης
Ο καφές είναι μεγάλο πλήγμα στην τσέπη σου. Το ξέρεις και το έχεις καταλάβει. Δεν σου λέω να τον κόψεις. Όπως δεν σου λέω να κόψεις και το τσιγάρο γιατί ξέρω ότι τα λόγια μου δεν θα έπιαναν τόπο. Αλλά μπορείς κάλλιστα να ετοιμάζεις καφέ από το σπίτι ή να οργανωθείς με τους συναδέλφους σου ώστε να αγοράζετε μαζί υλικά για καφέ στη δουλειά. Το να δίνεις καθημερινά πάνω από 5 ευρώ για καφέδες, είναι μεγάλο έξοδο συνολικά για τον μήνα σου.

Γυμναστική στη φύση
Φοβερό αυτό το γυμναστήριο που είναι στη γειτονιά σου και έχει και πισίνα αλλά έχεις πράγματι 60 ευρώ το μήνα για να τα δίνεις; Για να μην συζητήσουμε το ενδεχόμενο να ψηθείς να κάνεις ετήσιο συμβόλαιο και να χάσεις ακόμα περισσότερα λεφτά. Εκμεταλλεύσου το όμορφο περιβάλλον της ελληνικής φύσης (ακόμα και στην πόλη) και βγες για τρέξιμο ή για ποδήλατο. Και η διάθεσή σου θα φτιάξει και το σώμα σου θα δυναμώσει.

Η μανία των gadget
Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Γιατί αν παλιότερα ο Έλληνας χρεωνόταν για να αγοράσει αυτοκίνητο, τώρα υπερχρεώνεται για να πάρει ένα tablet. Κατ' αρχάς σου είπαμε ήδη 10 λόγους να επιστρέψεις σε desktop pc. Αλλά ακόμα κι αν θες το υπερσύγχρονο tablet ή κινητό, φρόντισε να πάρεις κάποιο που δεν θα αναγκαστείς να το φορτώσεις στην πιστωτική σου κάρτα, αγνοώντας το αν θα μπορέσεις να το ξεπληρώσεις.

Το νερό της βρύσης
Ωραίες οι συσκευασίες του Voss και τα γάργαρα ελληνικά νερά που πωλούνται σε συσκευασίες αλλά πίστεψέ με, το νερό της βρύσης δεν κρύβει μέσα του σκουλήκια. Μια χαρά είναι και μπορείς να το πίνεις (αν φυσικά μένεις σε περιοχή που το νερό της βρύσης είναι εγκεκριμένο). Το να πίνεις μόνο εμφιαλωμένο δεν θα σε σώσει από πολλά δεινά. Ενώ το να γλιτώνεις κάθε μέρα μερικά ευρώ, μπορεί και να τα καταφέρει.

Το τίμιο pre-game
Δεν χρειάζεται και μεγάλη επεξήγηση. Το να χαλάς πολλά λεφτά σε bar και μπουζούκια, μπορεί να σε κάνει να περνάς καλά και να νιώθεις ωραίος τύπος αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο. Ειδικά αν είναι να πας σε ένα μπαρ για το οποίο δεν χρειάζεται να οδηγήσεις, μπορείς να πιεις τα πρώτα 1-2 ποτά σε ένα σπίτι με τους φίλους σου και μετά να φτάσεις στην μπάρα. Δεν σου λέμε να πας λιωμένος στο μπαρ γιατί είναι ανώφελο και άτιμο. Αλλά δεν είναι ανάγκη να πας και εντελώς ξενέρωτος.

Το θέμα του πρωινού
Ας υποθέσουμε ότι καθημερινά τρως το πρωί ένα τοστ ζαμπόν – τυρί από τη γωνιακή καφετέρια δίπλα στη δουλειά. Κι ας υποθέσουμε ότι το πληρώνεις από 1,30 έως 1,70 (ειδικά τώρα με την αύξηση του ΦΠΑ). Είναι πάναπλο να αγοράσεις υλικά για πρωινό στο σπίτι σου. Με 6-7 ευρώ θα έχεις πάρει υλικά για 10 τοστ γλιτώνοντας έτσι μερικά ευρώ. Την εβδομάδα.

Κόψε το αυτοκίνητο
Πάρε ποδήλατο. Ή αποφάσισε να χρησιμοποιήσεις τα ΜΜΜ. Ναι, εντάξει, κάνουν πολλή ώρα και είναι σκέτο βασανιστήριο. Γι' αυτό πριν το πάρεις απόφαση πρέπει να υπολογίσεις πόσο σου κοστίζει να παίρνεις το αυτοκίνητο στη δουλειά και να σκεφτείς αν αυτά τα 200-300 ευρώ που θα εξοικονομείς, αξίζουν να ξοδεύεις μία ώρα παραπάνω στους δρόμους ημερησίως ή όχι.
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ..


Ο Οκτώβριος τελειώνει και έφτασε ο καιρός για να μπει στη ζωή 
μας η χειμερινή ώρα.



Τα ξημερώματα της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου, όλοι οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γυρίσουν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα πίσω.







Στις 04:00 τα ξημερώματα, λοιπόν, τα ρολόγια πρέπει να δείξουν 03:00 προς… τέρψη όσων αναζητούν λίγο ύπνο παραπάνω.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.

Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ΤΡΟΜΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!


Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

συντομογραφίες...!


Σίγουρα θα έχετε δει ανθρώπους να συννενοούνται με "κινέζικες" συντομογραφίες στον κόσμο των υπολογιστών. Ας ρίξουμε λίγο φως εδώ, παρουσιάζοντας μια λίστα κατηγοριοποιημένη με πολλές από αυτές τις συντομογραφίες.
Οι επιμέρους λίστες είναι ταξινομημένες αλφαβητικά.




Συντομογραφίες Internet & Chat




- 1337: leet > elite > τρόπος γραφής με αριθμούς και γράμματα (άλλο πχ: "3erw" = "ξέρω")


- 4EVER: Για πάντα (For Ever) Γενικά το "4» εξυπηρετεί ως "For"


- ASAP: Όσο πιο γρήγορα γίνεται! (As Soon As Possible)


- AFK: Παραπλήσιο του BRB-Δεν βρίσκομαι στο pc (Away From Keyboard)


- BB: Αντίο (Bye Bye)


- ΒRΒ: Επιστρέφω σε λίγο (Be Right Back)


- ΒTW: Μιας κ το έφερε η κουβέντα, παρεπιπτόντως (By The Way)


- CMI: Επιθυμώ να συμμετάσχω, να με υπολογίσεις! (Count Me In)


- CMO: Δεν επιθυμώ να συμμετέχω, μη με υπολογίζεις! (Count Me Out)


- CU / CYA: Τα λέμε (See you) Γενικά το "C" εξυπηρετεί ως "See"


- DIY: Kάντο μόνος σου (Do It Yourself)


- DL: Σύνδεσμος-link που δεν λειτουργεί (Dead Link)


- DC: Όταν κάποιος έχει αποσυνδεθεί, πχ από παιχνίδι που παίζεται online (DisConnected)


- FAQ: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (Frequently Asked Questions)


- FTP: Πρωτόκολλο* μεταφοράς αρχείων (ενώ το http είναι για ιστοσελίδες και κείμενα) (File Tranfer Protocol)


- GG: Μπράβο, κάναμε καλό παιχνίδι (Good Game)


- GTP: Μάπα - χάλια (Για Τον Πού**ο)


- HTML: Βασική γλώσσα για σχεδιασμό ιστοσελίδων (HyperText Markup Language)


- HTTP: Πρωτόκολλο* εμφάνισης ιστοσελίδων -websites (HyperText Transfer Protocol)


- ΗΥΙP: Τύπος επενδυτικού προγράμματος (Highly Yeld Investment Program)


- kb/s: Μονάδα μέτρησης ταχύτητας (Kilobytes ανα δευτερόλεπτο)


- kbps: Μονάδα μέτρησης ταχύτητας (Kilobits ανά δευτερόλεπτο, 1 byte = 8 bits)


- NC: Καλώς, καλά, ωραία (από τη λέξη NiCe)


- N00B: Αρχάριος (από τη λέξη Newbie)


- OMG: Πωπω Θεε μου! (Οh My God)


- P2P: Δίκτυο ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer)


- PRO: Ο έμπειρος, αυτός που είναι πολύ καλός γνώστης ενός αντικειμένου (PROfessional)


- PM: Προσωπικό Μήνυμα (Private Message)


- PTC: Πληρώνει για να κάνετε κλικ (Pay To Click)


- PTR: Πληρώνει για να διαβάζετε (Pay To Read)


- ROTFL: Κυλιέμαι στο πάτωμα από τα γέλια (Rolling On The Floor Laughing)


- RTFM: Διάβασε το άτιμο το εγχειρίδιο (Read The Fucking Manual)


- SKS: Μας έπρηξες, σταμάτα (ΣΚάΣε)


- ΤHX: Eυχαριστώ (THanks -> ks=X) Γενικά όπου "ΚΣ" μερικές φορές, βάζουμε "Χ"


- ΤLM: Τα λέμε (Τα ΛεΜε)


- TOS: Οι όροι μιας υπηρεσίας που παρέχεται (Terms Of Service)


- ΤΥ: Σ' ευχαριστώ (Thank You)


- U2: Κι εσύ επίσης (You Too) Γενικά το "2» εξυπηρετεί ως "Too"


- UL: Άτυχος (UnLucky)


- URL: H ονομασία μιας διεύθυνσης πχ http://www.coolweb.gr


- VS: Eναντίον (VerSus) πχ Τom VS Jerry, Desktop PC VS Laptop


- W8: Περίμενε (Wait)


- WTF: Τι στο καλό συνέβη?! (What The F*ck)


- WWW: Παγκόσμιο δίκτυο Internet (World Wide Web)


- XP ή EXP: Απόκτηση εμπειρίας πάνω σε κάτι (ΕXPerience)


* Πρωτόκολλο: Σκεφτείτε το σαν μια εφαρμογή, που κάνει εφικτή την επικοινωνία μεταξύ δύο συστημάτων, πχ μεταξύ του υπολογιστή μου και ενός server (δηλ. δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να κάνουν μεταξύ τους κάποια δουλειά, πχ ανταλλαγή αρχείων)




Συντομογραφίες Hardware




- AGP: Είναι μια συνδετική διάταξη με την κάρτα γραφικών, για επιτάχυνση 3d γραφικών (Accelerated Graphics Port)


- ΑΤΑ: Τύπος ελεγκτή διαύλου σκληρού δίσκου & συσκευών τύπου CDROM/DVD κτλ. Μπορεί να το δείτε καί ως ATAPI, IDE (Advanced Technology Attachment)


- ATX: Προδιαγραφή για κουτί υπολογιστή κλασσικό, μέσου μεγέθους, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί hardware που είναι συμβατό με αυτές τις προδιαγραφές, όπως μια motherboard (Advanced Technology eXtended)


- AUX IN/OUT: Θύρες εισόδου πχ μικροφώνου σε συσκευές αναπαραγωγής όπως πχ στερεοφωνικό, ενώ out εξόδου, πχ τα ακουστικά σε στερεοφωνικό (Αuxilary IN/OUT)


- BIOS: Λογισμικό σε τσιπάκι που κρατάει μόνιμα κάποια απαραίτητα δεδομένα για το σύστημά μας (Basic Integrated Operating System)


- CD: Οπτικός Δίσκος (Compact Disc)


- CMOS: Είναι ένα τσιπ που κρατάει δεδομένα χωρίς την ανάγκη εξωτερικής τροφοδοσίας με ρεύμα, πχ κρατάει την ώρα του υπολογιστή, ακόμα και αν αποσυνδέσουμε το ρεύμα (Complementary Metal Oxide Semiconductor)


- CPU: Ο κεντρικός επεξεργαστής του υπολογιστή μας (Central Proccessing Unit)


- CRT: Οι οθόνες παλαιού τύπου με το "καρούμπαλο"-κουτί (Cathode Ray Tube)


- DDR: Είδος μνήμης με διπλάσιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων (Double Data Rate)


- DIMM: Είναι μνήμες πιο καινούριες από τις SIMM και ουσιαστικά είναι σαν 2 SIMM μαζί -βλέπε SIMM πιο κάτω (Dual In-line Memory Module)


- DMA: Άμεση προσπέλαση δεδομένων από τη μνήμη, χωρίς να μεσολαβεί η CPU (Direct Memory Access)


- DVD: Οπτικός Δίσκος δεδομένων και video (Digital Versatile/Video Disc)


- ECC: Τύπος μνήμης για severs (και αντίστοιχα NON ECC) (Error-Correcting Code)


- ESATA: Eξωτερικός SATA -βλέπε πιο κάτω τι είναι ο SATA (External Serial Advanced Technology Attachment)


- FDD: Δισκέττα (Floppy Disk Drive)


- FHD / HD: Εικόνα πολύ υψηλής ευκρίνιας / εικόνα υψηλής ευκρίνιας (Full High Definition / High Definition)


- FSB: Δίαυλος που μεταφέρει τα δεδομένα μεταξύ του επεξεργαστή και του ελεγκτή της μνήμης (Front Side Bus)


- GPU: H κάρτα γραφικών (Graphics Pocessing Unit)


- HDD: Σκληρός Δίσκος (Ηard Disk Drive)


- IEEE: H γνωστή θύρα Firewire, είναι για σύνδεση πχ εξωτερικών σκληρών δίσκων, με την προυπόθεση ότι υποστηρίζουν και αυτοί Firewire -κάτι σαν USB 2.0 (Institute of Electrical and Electronics Engineers)


- LAN: Τοπικό δίκτυο μεταξύ υπολογιστών (Local Area Network)


- LCD: Τύπος οθόνης υγρών κρυστάλλων (Liquid Crystal Display)


- MOBO: Κεντρική πλακέτα που πάνω της συνδέονται τα πάντα (MOtherBOard)


- MLC: Είναι ένας τύπος μνήμης για flash κάρτες-sticks με πολλαπλά επίπεδα αποθήκευσης σε κάθε κελί, έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο με μικρότερο κόστος (Multi Level Cell)


- PCI: Θύρα της motherboard όπου συνδέονται κάρτες όπως εσωτερικά modem, κτλ (Peripheral Component Interconnect)


- PCI-Ε: Πιο καινούρια και πιο γρήγορη από την απλή PCI (Peripheral Component Interconnect Express)


- PCMCIA: Στάνταρ τύπος PCI καρτών μικρού μεγέθους για laptops (Personal Computer Memory Card International Association)


- PS: Είναι το είδος της θύρας όπου συνδέουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι -τώρα πλέον τα συνδέουμε με USB, τείνουν να καταργηθούν (Port Serial)


- PSU: Τροφοδοτικό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κουτιού μας (Power Supply Unit)


- RAID: Συστοιχία από 2 σκληρούς δίσκους και πάνω, που λειτουργούν με ειδικό τρόπο συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, για καλύτερα αποτελέσματα στο σύστημά μας (Redundant Array of Independent Disks)


- RAM: Τύπος μνήμης με δυνατότητα ανάγνωσης και εγγραφής (τύποι: SDRAM, EDO RAM, DDR, κτλ) (Random Access Memory)


- ROM: Τύπος μνήμης με δυνατότητα μόνο ανάγνωσης (Read Only Memory)


- RPM: Πόσες στροφές κάνει η εσωτερική μαγνητική πλάκα του σκληρού δίσκου μέσα σε ένα λεπτό, όσο πιο πολλές, τόσο πιο γρήγορος αλλά τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται και κάνει περισσότερο ήχο (Rounds Per Minute)


- SATA: Τύπος ελεγκτή διαύλου σκληρού δίσκου πιο προηγμένης τεχνολογίας από τον ΑΤΑ (Serial Advanced Technology Attachment)


- SCSI: Τύπος ελεγκτή διαύλου μεγάλης ταχύτητας, πιο μεγάλης από ΑΤΑ-SΑΤΑ (Small Computer System Interface)


- SIMM: Είναι το πλήρες πακέτο μνήμης με την πλακετούλα, τα κυκλώματα και τα τσιπάκια πάνω του, όπως την αγοράζουμε από το κατάστημα (Single In-line Memory Module)


- SLI: Mονάδα παράλληλης και πολλαπλής επεξεργασίας δεδομένων καρτών γραφικών (Scalable Link Interface)


- SSD: Δίσκοι καινούριας τεχνολογίας, ουσιαστικά flash, όπως τα memory sticks (Solid State Disk)


- S/PDIF: Προηγμένος τύπος μεταφοράς δεδομένων ήχου, είναι αποκλειστικά ψηφιακή η μεταφορά, άρα χωρίς απώλειες. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω οπτικών ινών (Sony / Philips Digital InterFace)


- TFT: Τύπος οθόνης όπου κάθε πιξελ ελέγχεται από τρανζίστορς (Thin Film Transistor)


- UPS: Συσκευή που τροφοδοτεί με ρεύμα το pc σε περίπτωση διακοπής ρεύματος (Uninterruptible Power Supply)


- USB: Τύπος ελεγκτή διαύλου που συνδέονται εξωτερικές συσκευές Plug & Play (Universal Serial Bus)


- WAN: Δίκτυο ευρύτερης περιοχής μεταξύ υπολογιστών, μπορεί να αποτελείται και από πολλά LANs (Wide Area Network)




Συντομογραφίες Software




- APPS: Προγράμματα - Εφαρμογές (APPlicationS)


- CHDSK: Έλεγχος δίσκου για σφάλματα (CHeck DiSK)


- CMD: Γραμμή εντολών MS DOS (CoMmanD prompt)


- CMS: Έτοιμες πλατφόρμες προς υλοποίηση δυναμικών websites (Customized Management System) πχ: JOOMLA, XOOM


- DB: Βάση Δεδομένων (DataBase) Περιλαμβάνει: MSSQL, MYSQL, ORACLE, κτλ


- DBMS: Σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων (DataBase Management System)


- FIFO: Με ποια σειρά εισάγονται και εξάγονται τα δεδομένα, αν κάποιο μπει πρώτο, τότε αυτό θα βγεί πρώτο (First In First Out)


- GUI: Διασύνδεση του συστήματος με ένα γραφικό περιβάλλον, όπως είναι το desktop& τα παράθυρα (Graphics User Interface)


- LIFO: Με ποια σειρά εισάγονται και εξάγονται τα δεδομένα, αν κάποιο μπει τελευταίο, τότε αυτό θα βγεί πρώτο, όπως μια στοίβα πιάτων (Last In First Out)


- MS: H γνωστή εταιρεία (MicroSoft)


- MSN: Δίκτυο της microsoft (MicroSoft Network)


- OS: Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) πχ: WINDOWS, LINUX


- RPG: Παιχνίδια που αναλαμβάνετε να χειριστείτε έναν χαρακτήρα (Role Playing Games) πχ: DIABLO, DOTA, WOW


- VB: Η γνωστή γλώσσα προγραμματισμού Visual Basic


- WYSIWYG: Χρησιμοποιείτε κυρίως για online επεξεργαστές κειμένου - κειμενογράφους και σημαίνει πως όπως γράφεις και μορφοποιείς το κείμενο, έτσι θα φαίνεται, χωρίς γνώση κάποιου κώδικα πχ ΗΤML (What You See Is What You Get)
himaira
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

το αιώνιο ποδοπάτημα στο αστικό 52...!

Πόσες φορές μας έχει πατήσει κάποιος μέσα στο 52, έξω από αυτό ή καθώς έρχεται αυτό στην στάση? ..
Πόσες αμέτρητες φορές έχουμε στριμωχτεί σε αυτό και ανυπομονούμε να κατέβουν οι πιο πολλοί στο ΚΤΕΛ έτσι ώστε να πάρουμε ανάσα και να μην είμαστε τόσο στριμωγμένοι?Πιστεύω δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπήκε στο 52 από το πρωί στις 7.30 μέχρι τουλάχιστον τις 6 και να μην έπαθε κάτι από τα παραπάνω.................
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΟΑΣΘ- ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο ΟΑΣΘ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΡΓΙΩΝ . 
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Μπράβο στο Ρομπότ!


Μόλις 5.35 δευτερόλεπτα χρειάστηκε το CubeStormer II με τη βοήθεια ενός Samsung Galaxy S II, για να λύσει το κύβο του Rubik και να σπάσει έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε μέχρι τότε άνθρωπος...
Τα μηχανικά μέρη του ρομπότ είναι κατασκευασμένα από LEGO ενώ μια σειρά επεξεργαστών ARM, ένας αλγόριθμος και ένα custom Android application είναι ο συνδυασμός που αποκρυπρογραφεί τις εικόνες του κύβου που καταγράφει η κάμερα του Samsung και βρίσκει τη λύση μεταφέροντας την εντολή για τις κατάλληλες κινήσεις των μηχανικών χεριών.
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Για όσους δεν ξέρουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα ΜΑΣ




Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα !





1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλά...
νο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.

3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.

4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.

5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .

6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.

7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.

8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.

9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.

10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!

11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !)
όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.

Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 350 δις;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Διορθωτικές δηλώσεις(επιτέλους βγήκε ανακοίνωση!)


Από τις 26/10 εως 30/10 θα γίνουν διορθωτικές δηλώσεις στο σύστημα pithia.






(εάν κολλάει πάλι-που είναι το μόνο σίγουρο- προσπαθήστε το βραδάκι,που συνήθως δεν αργεί πολύ...)

Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!Πως φτιάχνονται αυτά που τρώμε κάθε μέρα!

πως φτιάχνεται η μαστίχα....


πως φτιάχνεται η σοκολάτα....


πως φτιάχνονται τα χοτ ντογκ!


πως φτιάχνονται οι τηγανιτές πατάτες!


Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ωραίο γκολ!(για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου!)



Πς...........................!! Τι γκολ έβαλε ο άνθρωπος!!!!

Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

βίντεο σε αργή κίνηση..




Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ΠΡΟΣΟΧΗ:Μην ακουμπάτε το laptop πάνω στα πόδια σας


Σύμφωνα με ιατρική μελέτη από
τους Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
της Βασιλείας, όσοι συνηθίζουν να τοποθετούν του φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για ώρα στα πόδια τους, κινδυνεύουν από σοβαρές...






Δερματικές βλάβες όπως το σύνδρομο toasted skin syndrome. Πρόκειται για όψη διάστικτου δέρματος με σκούρες κηλίδες.

Δύο περιπτώσεις αποχρωματισμού στα πόδια.


Μία τέτοια περίπτωση είναι του 12χρονου Ελβετού (στην φωτογραφία) που από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή πάνω στα πόδια του παίζοντας παιχνίδια κάθε μέρα για μήνες, παρουσίασε αποχρωματισμό του δέρματος στον αριστερό μηρό που φαίνεται ότι θα είναι μόνιμος.

Η θερμότητα που εκπέμπει ο φορητός υπολογιστής μπορεί να φτάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου, να δημιουργήσει αποχρωματισμό στο δέρμα, εγκαύματα και σε πολύ μικρό ποσοστό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Προβλήματα γονιμότητας

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η τοποθέτηση και χρήση των φορητών υπολογιστών στα πόδια, είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, διότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει το σπέρμα.

Οι Δρ Ανδρέας Άρνολντ και Πίτερ Ίτιν του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν λέμε ότι όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος συνδέονται με την χρήση φορητών υπολογιστών, αλλά για να είστε ασφαλείς, μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε μία βάση ή σε μία τσάντα, παρά απευθείας πάνω στα πόδια σας».
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

let's laugh :) :)


Είναι ο Κίτσος και ο Μήτσος, δυο βοσκοί, και κάθονται σε μια πεδιάδα απέναντι από ένα βράχο. Σε κάποια στιγμή κάνει ο Κίτσος:
- Ρε Μήτ'ς τον βλέπ'ς κείνο του βράχου απέναντι;
- Τουν βλέπω!!!
- Εκεί έκανα προψέ πρώη φορά έρωτα με την Μαριγώ μ'.
- Καλή; Καλή;
- Καλή δε λέει τίποτες μωρέ! Ήταν μπροστά κι η μάνα τς...
- Η μάνα τς;;; Και τι σ'είπε;.....................................................

- Μπεεεεεεε!!!
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ανεκδοτάκι!


Το ωροσκόπιό σας για το σαββατοκυριακο :
Επαγγελματικά : τ'άστρα σας χαμογελούν!
Ερωτικά : τ'άστρα σας χαμογελούν!
Οικονομικά : τ'άστρα έχουν ξεσκιστεί στο γέλιο!!!! :D
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

χαχαχααχ.....θεικο!!!!!!!!!!


Wikipedia: Εγώ ξέρω τα πάντα !
Google: Εγώ έχω τα πάντα !
Internet: Χωρίς εμένα δεν έχετε αξία !
Ρεύμα: Σοβαρά??
Άνθρωπος: Τι λέτε ρε?
Θεός: Εσύ τι μιλάς?
Chuck Norris: Έγινε κάτι?!




Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

ανέκδοτο ( για να περάσει λίγο η βαρετή ώρα.....)


Πάει ένας στη λαϊκή και ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Πατάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε πατάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
... - "Τι είναι αυτό;"
- "Ντομάτες."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά τη κάθε ντομάτα σε ξεχωριστή σακούλα."
Ξαναρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Κρεμμύδια."
- "Βάλτε μου ένα κιλό, αλλά το κάθε κρεμμύδι σε ξεχωριστή σακούλα."
Τέλος, ρωτάει:
- "Τι είναι αυτό;"
- "Φακές... αλλά δεν πουλάμε!!!"
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Μαθήματα

Τα μαθήματα θα γίνουν σύμφωνα με δήλωση καθηγητή, μόνο την Δευτέρα και Τρίτη, 24 & 25 του μηνός αντίστοιχα!
Καλές βόλτες για όσους θα βγουν,καλές ταινίες για τους σπιτόγατους!!


Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

το ξέρατε πως............((πολύ ενδιαφέρον άρθρο!))










Ήξερες ότι...


Το Α του Κενταύρου: όπως λέμε "πάω μέχρι την γωνία για τσιγάρα"
Το πλησιέστερο άστρο είναι το Α του Κενταύρου σε απόσταση μόλις 4,2 έτη φωτός μακριά. Με ταχύτητα 100,000 χιλιομέτρων την ώρα για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστούν 200.000 χρόνια

Ήλιος... τόσο δα!
Ένα τετραγωνικό εκατοστό του Ήλιου λάμπει τόσο όσο 275,000 κεριά

Πόσα αστέρια υπάρχουν στο σύμπαν;
Ένας μέσος γαλαξίας έχει περίπου εκατό δισεκατομμύρια αστέρια. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες οπότε πάνω κάτω υπάρχουν 10 εξάκις εκατομύρια αστέρια στο Σύμπαν.
Ή 10.000.000.000.000.000.000.000  (1Χ1022) αστέρια

Ηλικία του Σύμπαντος
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζεται σε 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ηλικία του Ήλιου
Η δε ηλικία του Ήλιου μας είναι 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Για πόσο ακόμα θα λάμπει ο Ήλιος
Γιά άλλα 4,5 - 5,0 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή τώρα είναι "μεσήλικας"

Αστρονομική Μονάδα
Ορίζεται ως η μέση απόσταση Γης-Ηλίου, χρησιμοποιείται κυρίως για την μέτρηση των αποστάσεων στο Ηλιακό μας σύστημα, η δε τιμή είναι περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα.

Ο κρόνος επιπλέει!
Αν μπορύσαμε να βάλουμε τον πλανήτη Κρόνο σε μια τεράστια μπανιέρα με νερό αυτός θα επέπλεε. Ο πλανήτης έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό.

Τα αυτιά του Κρόνου
Όταν ο Γαλιλαίος παρατήρησε για πρώτη φορά τον Κρόνο μέσα από το τηλεσκόπιο περιέγραψε τον πλανήτη σαν να είχε "αυτιά". Έπρεπε να έρθει το 1655 για να προτείνει μια τρελή για την εποχή θεωρεία ο Κριστιαν Χάιτζενς ότι ο Κρόνος περιβάλλετε από μια τεράστια ομάδα δαχτυλιδιών.

Αυτό το κουταλάκι μου πέφτει πολύ βαρύ
Ένα κουταλάκι του γλυκού από υλικό που είναι φτιαγμένο ένα αστέρι νετρονίων ζυγίζει 112 εκατομμύρια τόνους.
Φανταστείτε ότι ένα στέρι νετρονίων έχει ακτίνα 10-20 χιλιόμετρα μόνο, πυκνότητα εξωπραγματική που προσεγγίζει την τιμή των 1015 gr/cm3, ταχύτητα περιστροφής ιλιγγιώδης μέχρι και 3.000 στροφές ανά λεπτό.

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό στο Ηλιακό Σύστημα
Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα! Το ψηλότερο βουνό είναι το Όρος Όλυμπος... στον Άρη με ύψος που αγγίζει τα 24 χιλιόμετρα, 3 φορές πιο ψηλό από το Έβερεστ το οποίο καλύπτει μια περιοχή όση και η μισή Ισπανία

Όταν ο Ήλιος καίει
Μόνο ένα δισεκαομμυριοστό της ενέργειας που απελευθερώνει ο Ήλιος φτάνει στην Γη

Προσοχή τα αστέρια είναι μεγαλύτερα απ' ότι φαίνονται
Ο Μπετελγκίζ, το φωτεινό κόκκινο αστέρι στον αστερισμό του Ωρίωνα είναι τόσο μεγάλο που αν βρισκόταν στην θέση του Ήλιου μας θα κατάπινε την Γη, τον Άρη και τον Δία

Και μετά νομίζεις ότι το αυτοκίνητο σου είναι γρήγορο
Αν σταθείς στον ισημερινό περιστρέφεσαι με ταχύτητα 1610 χιλιόμετρα την ώρα καθώς γυρίζει η Γη γύρω από τον εαυτό της και με 107,825 χιλιόμετρα την ώρα γύρω από τον Ήλιο

Γενέθλια κάθε δύο περίπου μέρες
Στον Ερμή η μέρα (ο χρόνος που χρειάζεται για να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό του μία φορά) διαρκεί τόσο όσο 59 γήινες μέρες. Το έτος (ο χρόνος που χρειάζεται για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο) είναι 88 μέρες.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες από δύο μέρες σε κάθε έτος του Ερμή

Για μια χούφτα... άμμο
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των άστρων στο Σύμπαν είναι μεγαλύτερος από όλους τους κόκκους άμμου όλων των παραλιών του κόσμου! Σε μια καθαρή νύχτα χωρίς φεγγάρι μπορούμε να δούμε τόσο άστρα όση άμμος χωράει στην παλάμη του χεριού μας.

Που πάει τόσο νερό;
Κάθε χρόνο ο Ήλιος εξατμίζει πάνω από 100,000 κυβικά χιλιόμετρα νερού από την Γη (που ζυγίζουν 400 τρισεκατομμύρια τόνους)

Η σκούπα των κομητών
Ο Δίας δρα σαν μία πελώρια ηλεκτρική σκούπα ελκύοντας και απορροφώντας κομήτες και μετεωρίτες. Υπολογίζεται ότι χωρίς την βαρυτική επιρροή του Δία ο αριθμός των αντικειμένων που θα χτυπούσαν την Γη θα ήταν 10,000 φορές μεγαλύτερος

Έτος Φωτός
Καλείται η απόσταση που διανύει το φως σε ένα έτος "τρέχοντας" με την ταχύτητα των 300.000 χλμ/δευτ.
Η απόσταση αυτή είναι περίπου 9.5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 9.460.528.404.879.000 μέτρα.
Απόσταση, όχι χρόνος... οκ;

Στην επόμενη γωνία δεξιά
Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με ένα διαστημόπλοιο που μπορούσε να πιάσει ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα θα μας έπαιρνε 92.000 χρόνια να φτάσουμε στο κοντινότερο στον Ήλιο μας αστέρι το Α του Κενταύρου το οποίο βρίσκεται μόνο 4,27 έτη φωτός μακριά

Σε 8,31 λεπτά.
Το φως χρειάζεται 8,31 λεπτά για να καλύψει την απόσταση Ήλιου Γης.

Η θερμοκρασία του Ήλιου
Η θερμοκρασία της επιφάνειάς του είναι 6.000οC, η δε θερμοκρασία του πυρήνα του 1,5Χ107Κ

Τι ονομάζεται Πλανήτης ;
Ουράνιο σώμα του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, έχει επαρκή μάζα ώστε να αποκτήσει σχήμα υδροστατικής ισορροπίας (σχεδόν σφαιρικό) και είναι το κυρίαρχο σώμα στην τροχιά του. Ο ορισμός αυτός καθιερώθηκε τον Αύγουστο του 2006 από την Δ.Α.Ε.

Πόσους πλανήτες έχει το Ηλιακό μας σύστημα;
Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό έχει 8 πλανήτες:
Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας.

Η μάζα του Ήλιου
Η μάζα του Ήλιου συγκεντρώνει το 99% της μάζας του ηλιακού συστήματος, το δε υπόλοιπο 1% κατανέμεται στους πλανήτες, τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς και τους κομήτες.Η δε τιμή της μάζας του Ήλιου ανέρχεται σε 1,99Χ1030 kg

Μόλις άλλαξα γειτονιά
Αν είσαστε επιβάτης του Voyager, που ταξιδεύει για 31 χρόνια στο διάστημα, μόλις θα είχατε βγει από το Ηλιακό σύστημα και πλέον θα ταξιδεύατε στο αχανές Σύμπαν.

Όχι, ο Γαλιλαίος δεν έφτιαξε το πρώτο τηλεσκόπιο του κόσμου
Δύο από τα παιδιά του Χανς Λίπερσχαϊ, ήταν οι εμπνευστές της εφεύρεσης του τηλεσκόπιου από τον πατέρα τους, στην Ολλανδία το 1608.

Η πρώτη μας έξοδος.
Η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1957.
Ο δορυφόρος λεγόταν Σπούτνικ και αποστολέας η πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο διάστημα, στις 12 Απριλίου του 1961, με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1.

Ο χοντρός του Ηλιακού συστήματος
Η μάζα του Δία είναι 320 φορές μεγαλύτερη από της Γης και μικρότερη κατά 70 φορές απ΄αυτήν που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα άστρο. Η χημική του σύνθεση δε είναι ίδια με του Ήλιου.

Η δίδυμη αδελφή μας
Η Αφροδίτη θεωρείται ως δίδυμος αδελφή της Γης μας, λόγω των κοινών τους χαρακτηριστικών με μια ιδιαιτερότητα.
Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με φορά αντίστροφη της Γήινης.

Αστρικό Έτος
Αστρικό έτος ονομάζεται ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Η διάρκεια του έτους είναι 365,256 363 051 ημέρες, (365 ημέρες 6 ώρες 9 λεπτά 9 δευτερόλεπτα)

Νιώθω μια... Βαρύτητα
Σύμφωνα με το Νεύτωνα ονομάζεται η ιδιότητα της ύλης να έλκει.
Σύμφωνα με τον Αινστάιν και την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η πηγή του βαρυτικού πεδίου προκαλεί μια παραμόρφωση του χωροχρόνου την οποία ένα παρατηρητής αντιλαμβάνεται ως ελκτική δύναμη.

Γεωγραφικό Μήκος
Ονομάζεται η απόσταση ενός τόπου στη Γη, ανατολικά ή δυτικά από τον μεσημβρινό του Γκρήνγουίτς. Μετριέται σε μοίρες και οι τιμές του κυμαίνονται σε -180ο για τα δυτικά μήκη και σε +180ο για τα ανατολικά.

Γεωγραφικό Πλάτος
Είναι η απόσταση ενός τόπου στη Γη από τον Ισημερινό. Μετριέται σε μοίρες και οι τιμές του κυμαίνονται από 0ο στον Ισημερινό ως 900 για το Βόρειο Πόλο ή ως 90ο για το Νότιο Πόλο.

Ήταν η Γη το κέντρο του Σύμπαντος;
Σύμφωνα με το σύστημα αντίληψης του κόσμου από τον Πτολεμαίο, η Γη τοποθετείται στο κέντρο του Σύμπαντος.
Η παραπάνω θεωρία του Πτολεμαίου καθιερώθηκε με την ονομασία Γεωκεντρικό Σύστημα.

Ζενίθ και Ναδίρ
Ονομάζεται το σημείο της ουράνιας σφαίρας όπου συναντάνται η κατακόρυφος που διέρχεται από ένα παρατηρητή και το κέντρο της Γης.
Το αντιδιαμετρικό σημείο της σφαίρας ονομάζεται Ναδίρ.

Ηλιοκεντρισμός
ή και Ηλιοκεντρικό σύστημα. Θεωρία κατά το ήμισυ σωστή αφού τοποθετεί τον Ήλιο στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος και κατά το ήμισυ λάθος αφού τον τοποθετεί στο κέντρο του Γαλαξία και του Σύμπαντος.

Ιουλιανό έτος
Ονομάζεται το χρονικό διάστηνα των 365,25 ημερών και για τους αστρονομικούς καταλόγους χρησιμοποιούνται επίσης, ο Ιουλιανός αιώνας και η Ιουλιανή χιλιετία με τιμές 36.525 και 365.250 ημερών αντίστοιχα.

Πότε έχουμε Ισημερία;
Στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και στις 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή), δηλαδή δύο φορές το χρόνο στις περιοχές της Γης πλην του Ισημερινού. Εκεί υπάρχει μόνιμη Ισημερία. Καλείται δε Ισημερία το φαινόμενο κατά το οποίο έχουν ίση χρονική διάρκεια η μέρα και η νύχτα.

Γιατί λέγεται Κομήτης;
Η ονομασία προέχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "κόμη" και ο ορισμός είναι προφανής. Η ουρά ή καλύτερα οι ουρές των κομητών είναι το σημείο της ταυτοπροσωπίας τους.

Ο άρχοντας των δακτυλιδιών! Οι Δακτύλιοι του Κρόνου
Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο. Το 1675 ο Κασίνι ανακάλυψε το χώρισμα που υπάρχει μεταξύ του Α και Β δακτυλίου. Το χώρισμα πήρε το όνομά του.

Που οφείλονται οι τέσσερις εποχές;
Στήν λόξωση της εκλειπτικής.
Λόξωση ονομάζεται η γωνία των 23ο27' που σχηματίζει το επίπεδο της εκλειπτικής με το επίπεδο του ουράνιου ισημερινού.

Λάμπεις, λάμπεις! Τι είναι Λαμπρότητα;
Η ενέργεια που προέρχεται από μια φωτεινή πηγή και ανιχνεύεται από ένα παρατηρητή.
Εξαρτάται από την απόσταση που βρίσκεται η φωτεινή πηγή από τον παρατηρητή και από την φωτεινότητά της.

Λυκαυγές και Λυκόφως
Λυκαυγές καλείται η χρονική περίοδος από την έναρξη της διάλυσης του σκότους μέχρι την ανατολή του Ήλιου.
Λυκόφως αντίστροφα, ονομάζεται η χρονική περίοδος από την δύση του Ήλιου μέχρι το πλήρες σκοτάδι.

Τι ονομάζεται Μάζα;
Σύμφωνα με την Νευτώνεια μηχανική "Η ποσότητα της ύλης που καταλαμβάνει χώρο και εμφανίζει αδράνεια".
Αδράνεια είναι η ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης.
Σύμφωνα με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας η "αδρανειακή" και η "βαρυτική" μάζα είναι ισοδύναμες.

Τι είναι Κλόνηση και τι Μετάπτωση;
Κλόνηση ονομάζεται η αυξομείωση της απόστασης του άξονα της Γης, από τον άξονα της εκλειπτικής, κατά 9" εκατέρωθεν μιας θέσης με περίοδο 18 και 2/3 χρόνια.
Μετάπτωση είναι μια αργή κίνηση της Γης που διαρκεί 26.000 χρόνια. Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της κάθε 24 ώρες. Ταυτόχρονα όμως κάνει και μια γυροσκοπική κίνηση, όπως η σβούρα που ετοιμάζεται να πέσει.
Εξαιτίας της μετάπτωσης ο Πολικός αστέρας είναι διαφορετικός με την πάροδο των χιλιετιών. Σε 12.000 χρόνια από σήμερα πολικός αστέρας θα είναι ο Βέγας. Επίσης επηρεάζει και την κίνηση των Ισημερινών σημείων, γι αυτό ονομάζεται και Μετάπτωση των Ισημεριών.

Υπάρχει Ουράνια Σφαίρα;
Όχι, η Ουράνια Σφαίρα είναι μια νοητή σφαίρα όπου προβάλλονται τα ουράνια αντικείμενα και έχει σαν κέντρο το σημείο που βρίσκεται ο παρατηρητής.

Αφήλιο, Περιήλιο, Απόγειο, Περίγειο
Αφήλιο: το σημείο στο οποίο ένα σώμα (πλανήτης, δορυφόρος) που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, έχει την μεγαλύτερη απόσταση.
Περιήλιο: το σημείο στο οποίο ένα σώμα (πλανήτης, δορυφόρος) που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, έχει την μικρότερη απόσταση.
Απόγειο: το σημείο στο οποίο ένα σώμα (δορυφόρος) που περιστρέφεται γύρω από την Γη, έχει την μεγαλύτερη απόσταση.
Περίγειο: το σημείο στο οποίο ένα σώμα (δορυφόρος) που περιστρέφεται γύρω από την Γη, έχει την μικρότερη απόσταση.

Ήξερες ότι...
Γιατί βλέπουμε πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης? Η απάντηση είναι απλή.Οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω απο τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω απο αυτήν σε 27,3217 ημέρες.Επισης περιστρέφεται γύρω απο τον αξονά της και συμπληρώνει μια περιστροφή σε 27,3217 ημέρες.Ο χρόνος αυτός ονομάζται αστρικός μήνας.Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να δείχνει σε μας πάντοτε την ίδια πλευρά.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύγχρονη περιστροφή της Σεληνης. Υ.Γ. Το 59% της Σελήνης είναι ορατό και οχι το 50%

Παλιρροϊακές δυνάμεις
Ένα απο τα πιο μυστηριώδη και εντυπωσιακά φαινόμενα που παρατηρούμε στην Γη είναι οι παλίρροιες,δηλαδή το φαινόμενο όπου η στάθμη των νερών στις λίμνες και στις θάλασσες ανεβαίνει (πλημμυρίδα) και κατεβαίνει (άμπωτη) περιοδικά.Η ένταση με την οποια εκδηλώνεται το φαινόμενο είναι διαφορετική στις διάφορες περιοχές της Γης και εξαρτάται απο τη διαμόρφωση των ακτών.Το φαινόμενο αυτό,γνωστό απο την αρχαιότητα,ερμηνεύτηκεαπο τον Νεύτωνα.Οφείλεται στη βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη και ο Ήλιος στους ωκεανούς της Γης.Η βασική ιδέα η οποία εξηγεί το φαινόμενο είναι η εξής.Η Σελήνη και ο Ήλιος έλκουν ισχυρότερα τους ωκεανούς που βρίσκονται πιο  κοντά τους,λιγότερο ισχυρά το κέντρο της Γης και ακόμα λιγότερο τους ωκεανούς της απομακρυσμένης πλευράς.Με αυτόν τον τρόπο οι ωκεανοί τείνουν να διογκώνονται στην πλησιέστερη πλευρά,επειδή το νερό έλκεται περισσότερο και τείνει να απομακρυνθεί απο τη Γη.Επίσης εξογκώνονται και τα νερά που βρίσκονται στην απομακρυσμένη πλευρα της,διότι η Γη έλκεται ισχυρότερα απ'οτι τα νερά αυτής της πλευράς,και τείνει έτσι να απομακρυνθεί απο αυτά.Η διαφορά στη δύναμη που ασκούνται στις δύο αντιδιαμετρικές πλευρές ονομάζεται παλιρροϊκή δύναμη.Η παραμόρφωση αυτή των ωκεανών μετατοπίζεται περιοδικά, λόγο της περιστροφής της Γης γύρω απο τον άξονά της. Έτσι αναπτύσσονται δυνάμεις τριβής απο τις μετακινούμενες υδάτινες μάζες που τείνουν να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης.Η περίοδος περιστροφής της Γης αυξάνεται κατα 0,002s ανα αιώνα.Έτσι,πριν απο 450 εκατομμύρια χρόνια η μέρα στη Γη διαρκούσε 22 ώρες,ενώ μετά απο 145 δισεκατομμύρια χρόνια αυτή θα διαρκεί 27 ημέρες,οσο δηλαδή και η περιστροφή της Σελήνης.

Aπόλυτο μέγεθος
Απόλυτο μέγεθος,είναι το μέγεθος (μέτρο λαμπρότητας) που θα είχε ένας αστέρας αν τον τοποθετούσαμε σε απόσταση 10 parsec απο την Γη (1 parsec=206,265AU ή 3,262 έτη φωτός)

Απόλυτο μέγεθος
Για να γίνει πιο κατανοητός ο ορισμός του «απολύτου μεγέθους» ενός αστέρα, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει κατανοητός ο ορισμός του «φαινομένου μεγέθους» του.
Το «φαινόμενο μέγεθος» ενός αστεριού, ορίζει τη ροή της ακτινοβολίας που συλλέγουμε απ' αυτό και όχι τη συνολική ροή της ακτινοβολίας που παράγει. Δηλαδή,ένα αστέρι μικρό σε διαστάσεις και λίγο φωτεινό, μπορεί να φαίνεται πολύ λαμπρό αν βρίσκεται κοντά στη Γη, ενώ ένα άλλο αστέρι μεγάλο σε όγκο και πραγματικά φωτεινότερο, να φαίνεται αμυδρό επειδή απέχει πάρα πολύ από τη Γη.
Για τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να γνωρίζουμε πιο αστέρι είναι στην πραγματικότητα πιο λαμπρό και πιο φαίνεται λαμπρό απλώς και μόνο λόγω της απόστασής του, ορίστηκε το «απόλυτο μέγεθος του αστεριού».
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι «απόλυτο μέγεθος» ενός αστεριού, είναι το «φαινόμενο μέγεθος» που αυτό θα παρουσίαζε, αν το τοποθετούσαμε σε απόσταση ίση με 10pc. Τότε η προκύπτουσα λαμπρότητα καλείται απόλυτη λαμπρότητα του άστρου.

Γίγαντες δεν είναι μόνο τα φασόλια
Γίγαντας είναι ένας πολύ λαμπρός αστέρας,με ακτίνα 10 εως 100 φορές μεγαλύτερη απο την ακτίνα του Ήλιου.Η μάζα του ωστόσο,δεν είναι κατ'αναγκη μεγαλύτερη απο την ηλιακή ή απο τη μάζα άλλων συνηθισμένων αστέρων.Το μεγάλο μέγεθος και η φωτεινότητά του οφείλεται στην εξάντληση του υδρογόνου του πυρήνα του και στην έναρξη πυρηνικών αντιδράσεων μεταξύ βαρύτερων στοιχείων.Αυτο σημαίνει οτι ο αστέρας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του.

Πώς το «φάσμα» μάς πληροφορεί για το Σύμπαν;
Οι αστρονόμοι μπορούν όντως να μας πουν από τι αποτελείται ένας αστέρας που βρίσκεται τρισεκατομμύρια μίλια μακριά, να υπολογίσει τη θερμοκρασία του, την ταχύτητα με την οποία κινείται, ακόμη και αν η κίνηση έχει κατεύθυνση προς τη Γη, μελετώντας το «φάσμα» της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του.

Το φάσμα αποτελείται ουσιαστικά από τις γραμμές στις οποίες αναλύεται το λευκό φως, όταν υφίσταται εκτροπή, βγαίνοντας από ένα πρίσμα. Από τη μια πλευρά του φάσματος μέχρι την άλλη, εκτός από τα χρώματα που εναλλάσσονται βαθμιαία, υπάρχουν εκατοντάδες παράλληλες γραμμές. Αυτές είναι γνωστές ως γραμμές του Φραουνχόφερ (Fraunhofer), προς τιμήν εκείνου που τις ανακάλυψε. Κάθε χημικό στοιχείο, λοιπόν, έχει το δικό του σχέδιο γραμμών και καταλαμβάνει τη δική του θέση στο φάσμα. Οι γραμμές αντιπροσωπεύουν τα χρώματα του φωτός που έχουν απορροφηθεί από το στοιχείο, όταν εκείνο θερμαίνεται ώστε να λάμπει. Έτσι οι επιστήμονες μπορούν να εξακριβώσουν τι είδους ύλης υπάρχει σε οποιοδήποτε ορατό σώμα ή ουσία του Σύμπαντος. Κάθε στοιχείο σχηματίζει τη δική του «σκοτεινή γραμμή» ή φάσμα απορρόφησης (τα χρώματα που το ίδιο έχει απορροφήσει), η οποία είναι διαφορετική από οποιουδήποτε άλλου στοιχείου.
Μέσω της αντιπαραβολής του φάσματος μιας ύλης που μελετάται και των στοιχείων των γνωστών φασμάτων, οι φυσικοί είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ταυτότητά της, ακριβώς γιατί κάθε στοιχείο αφήνει το «δακτυλικό αποτύπωμά» του ως φωτεινό σχέδιο. Επιπλέον, καθώς η θερμοκρασία προκαλεί αλλαγή στις θέσεις μιας γραμμής στοιχείου στο φάσμα, οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν τη θερμοκρασία αστέρων που βρίσκονται σε απόσταση τρισεκατομμυρίων μιλίων.
Εξάλλου, όταν ένας αστέρας κινείται με κατεύθυνση προς τη Γη, οι γραμμές στο φάσμα μετατοπίζονται προς το ιώδες άκρο του φάσματος. Όταν απομακρύνεται, οι γραμμές μετατοπίζονται προς το ερυθρό άκρο της ζώνης του φάσματος. Από το βαθμό της μετατόπισης ή μετακίνησης οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι κάποιοι αστέρες κινούνται στο διάστημα με ταχύτητα 150 μιλίων το δευτερόλεπτο.

Γιατί ο Πλούτωνας έχασε τον τίτλο του πλανήτη;
Ο μικρός και μακρινός Πλούτωνας έχασε τον τίτλο του πλανήτη, καθώς η Διεθνής Αστρονομική Ένωση υπερψήφισε πρόταση η οποία ορίζει ως πλανήτες τα σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, διαθέτουν αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται.
Ο Πλούτωνας βγαίνει εκτός λίστας, αφού η τροχιά του τέμνει την τροχιά του κατά πολύ μεγαλύτερου Ποσειδώνα, και θα λογίζεται πλέον «πλανήτης νάνος», όπως εξάλλου και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Χάροντας. Στην ίδια ομάδα κατατάσσεται επίσης η Δήμητρα, που είχε ονομαστεί πλανήτης τον 19ο αιώνα αλλά αργότερα πέρασε στο «κλαμπ» των αστεροειδών, καθώς και το 2003 UB313, ένα σώμα μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια. Έτσι, οι πλανήτες που απομένουν είναι οκτώ, ενώ τα μικρότερα σώματα ονομάζονται είτε «πλανήτες νάνοι», όπως ο Πλούτωνας, είτε «μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος», όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες.

Πόσες εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων έχουν καταγραφεί;
Στη διάρκεια της ιστορίας έχουν καταγραφεί επτά περιπτώσεις εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων, η πιο εντυπωσιακή από τις οποίες σημειώθηκε το 1054 μ.Χ.
Παρατηρήθηκε σε ένα από τα «κέρατα» του αστερισμού του Ταύρου. Τα υπολείμματα αυτής της έκρηξης είναι ακόμη και σήμερα ορατά με τη μορφή του Νεφελώματος του Καρκίνου, το οποίο παρουσιάζει την εικόνα μιας λαμπρής εκπομπής αερίων. Ο υπερκαινοφανής αστέρας του 1054 αναφέρεται από Κινέζους και Κορεάτες παρατηρητές.
Είναι επίσης πιθανόν να είχε παρατηρηθεί και από τους Ινδιάνους που ζούσαν στις σημερινές νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως συνάγεται από ορισμένα σχέδια χαραγμένα σε βράχους, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό. Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης λαμπρότητάς του, για αρκετές εβδομάδες ήταν ορατός ακόμη και την ημέρα.

Πώς υπολογίζεται η απόσταση ενός αντικειμένου από τη Γη;
Υπολογίζεται μέσω της αστρονομικής παράλλαξης.
Αυτή είναι η διαφορά στη διεύθυνση ενός ουράνιου αντικειμένου, όπως αυτό φαίνεται από έναν παρατηρητή, από δύο σημεία που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Η μέτρηση της παράλλαξης χρησιμοποιείται άμεσα για την εύρεση της απόστασης του αντικειμένου από τη Γη και τον Ήλιο. Οι δύο θέσεις του παρατηρητή και η θέση του αντικειμένου σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Αν η βάση του τριγώνου αυτού είναι γνωστή και η διεύθυνση του αντικειμένου, όπως φαίνεται από τα δύο σημεία, μετρηθεί σε σχέση με τη γραμμή βάσης, τότε μπορεί να βρεθεί η γωνία της κορυφής του τριγώνου, που ονομάζεται παράλλαξη. Έτσι, πολύ απλά, μπορεί να υπολογιστεί η απόσταση του αντικειμένου από τον παρατηρητή.
 Στον προσδιορισμό της απόστασης ενός ουράνιου αντικειμένου με τη βοήθεια της παράλλαξης, χρησιμοποιείται μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γραμμή βάσης για να εξασφαλιστεί περισσότερη ακρίβεια. Και πιο συγκεκριμένα, η απόσταση ανάμεσα σε δύο πολύ απομακρυσμένα σημεία της επιφάνειας της Γης.

Είναι ορατός με γυμνό μάτι ένας σουπερνόβα;
Ναι, αν και πρόκειται για πολύ σπάνιο γεγονός που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές στην ανθρώπινη ιστορία.
Ένας υπερκαινοφανής ή σουπερνόβα είναι το τελικό, καταστροφικό στάδιο στη ζωή ενός άστρου με μάζα τουλάχιστον 1,4 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Το άστρο εκρήγνυται όταν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ της πίεσης προς τα έξω που ασκούν οι πυρηνικές αντιδράσεις των συστατικών του αερίων και της ώθησης προς τα μέσα λόγω της βαρύτητας.
 Η ενέργεια που εκλύεται είναι τόση, ώστε μετατρέπει άστρα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι στα πιο λαμπρά αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, για βδομάδες ή ακόμα και για μήνες. Μια από τις πιο παλιές παρατηρήσεις έγινε το 185 μ.Χ., όταν κοντά στον Άλφα και στον Βήτα του Κενταύρου "άναψε" ένα άστρο φωτεινότητας -8 - συγκριτικά αναφέρουμε ότι ο Δίας έχει φωτεινότητα -2,6.
 Η κλίμακα της φωτεινότητας, η οποία αυξάνεται όσο κινούμαστε από τους θετικούς αριθμούς στους αρνητικούς, είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε μια διαφορά πέντε μονάδων να αντιστοιχεί σε διαφορά φωτεινότητας ίση με εκατό. Ο σουπερνόβα του 1006, που παρατηρήθηκε από τους Κινέζους, έφτασε τη φωτεινότητα -10 και παρέμεινε ορατός για δύο χρόνια.
 Ο τελευταίος σουπερνόβα που παρατηρήθηκε με γυμνό μάτι ήταν ο 1987Α, στο Μεγάλο Νεφέλωμα του Μαγγελάνου. Το 1987 η φωτεινότητά του ήταν μεταξύ 2 και 3, παρόλο που βρίσκεται 170.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Σε τι οφείλεται η έκλειψη της Ματωμένης Σελήνης;
Στην αστρονομία δεν υπάρχει η έκλειψη της Ματωμένης Σελήνης αλλά η ολική έκλειψη. Αυτό συμβαίνει όταν τα κέντρα του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης ευθυγραμμίζονται, οπότε η Σελήνη σκιάζεται εντελώς από τη Γη.
Παρ' όλα αυτά, ένα μέρος των ηλιακών ακτίνων που φτάνει μέχρι την επιφάνεια της γης εκτρέπεται από την ατμόσφαιρα και φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης, στην οποία προσδίδει μια κοκκινωπή απόχρωση. Το χρώμα αυτό οφείλεται στο φιλτράρισμα των ακτίνων από την ατμόσφαιρα.
 Εξαιτίας ενός φαινομένου που έχει σχέση με την αντανάκλαση, το ηλιακό φως αφήνει τα γαλάζια συστατικά του στην ατμόσφαιρα – γι' αυτό ο ουρανός είναι γαλανός˙ ό,τι απομένει είναι πιο κόκκινο. Ένα παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει κατά τη δύση του Ήλιου, όταν ο τελευταίος παραμένει ορατός γιατί το φως του διαθλάται από την ατμόσφαιρα και φαίνεται να έχει κόκκινο χρώμα.
 Οι εκλείψεις ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο που λέγεται Σάρος και ο οποίος ήταν γνωστός στους Χαλδαίους. Διαρκεί 18 χρόνια και 11 μέρες και κατά τη διάρκειά του γίνονται 41 εκλείψεις Ηλίου και 29 εκλείψεις Σελήνης.

Τι είναι οι κοσμικές ακτίνες;
Οι κοσμικές ακτίνες είναι ατομικά κυρίως σωμάτια που ταξιδεύουν στο διάστημα και φτάνουν σε ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες του φωτός. Η πρόσκρουσή τους με σωμάτια στην ατμόσφαιρα της Γης παράγει βροχή από δευτερεύοντα σωματίδια.

Πώς γνωρίζουμε ποια στοιχεία υπάρχουν σ' ένα αστέρι;
Για να ανακαλύψουμε τη χημική σύνθεση ενός αστέρα ή της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος αρκεί να αναλύσουμε μ' ένα πρίσμα το φως που εκπέμπεται απ' αυτό το ουράνιο σώμα.
 Χάρη σ' αυτό το σύστημα, που επινοήθηκε το 1861 από τον αστρονόμο Άντερς Γιούνας Όνγστρομ, το φως αποσυντίθεται στα διάφορα μήκη κύματος που το αποτελούν. Το καθένα απ' αυτά αντιστοιχεί σ' ένα χρώμα. Αφού λοιπόν κάθε στοιχείο απορροφά και εκπέμπει καθορισμένα μήκη κύματος (χρώματα), η παρουσία του θα αφήνει πάντα το "αποτύπωμά" της στο φάσμα του φωτός.
 Στην περίπτωση των αστέρων για να βγει το φως που εκπέμπεται από το εσωτερικό τους πρέπει να διαπεράσει τα εξωτερικά στρώματα, άρα το φάσμα του τροποποιείται από τα χημικά στοιχεία που συναντά. Στην περίπτωση των πλανητών η ατμόσφαιρα και η επιφάνειά τους τροποποιούν το φως που πέφτει πάνω τους από τον Ήλιο, αφομοιώνοντας κάποια χρώματα (μήκη κύματος) και εκπέμποντας κάποια άλλα. Από την ανάλυση του φάσματος του φωτός που διαθλούν οι πλανήτες μπορούμε να καθορίσουμε από ποια στοιχεία αποτελούνται.
 Η απουσία κάποιου χρώματος, που αντιστοιχεί σ' ένα χημικό στοιχείο, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Μπορεί τα άτομά του να βρίσκονται σε τέτοια ενεργειακή κατάσταση ώστε να μην εκπέμπουν ή να αφομοιώνουν φως από το δεδομένο φάσμα φωτός. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τις φυσικές συνθήκες που επικρατούν σ' αυτό το ουράνιο σώμα, κυρίως τη θερμοκρασία του.

Με βάση ποιο κριτήριο ορίζονται οι αστερισμοί;
Τα άστρα δε συνδέονται μεταξύ τους βάσει κάποιου επιστημονικού κριτηρίου, αλλά μάλλον από ελεύθερους συνειρμούς της ανθρώπινης φαντασίας.
 Αυτά τα αστέρια ίσως απέχουν μεταξύ τους πολλά έτη φωτός, όμως όταν τα παρατηρούμε από τη Γη φαίνονται σαν να κατέχουν παραπλήσιες θέσεις στο ουράνιο στερέωμα.
 Από την αρχαιότητα διάφορες ομάδες αστέρων συσχετίστηκαν ιδεατά και βαφτίστηκαν με ονόματα ζώων, ηρώων ή προσώπων. Χάρη στους Αιγυπτίους, τους Βαβυλωνίους, τους Κρήτες, τους Έλληνες και τους Λατίνους έφτασαν ως εμάς κάποιοι χάρτες του ουρανού. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι αστερισμοί που βρίσκονται προς το Νότιο Πόλο της ουράνιας σφαίρας, τους οποίους δεν είδαν οι Νοτιοευρωπαίοι και ανατολίτες πρόγονοί μας πριν από τις εξερευνήσεις του 15ου και 17ου αιώνα. Όμως ούτε κι αυτοί περιγράφηκαν σύμφωνα με κάποιο επιστημονικό κριτήριο, αλλά βάσει αόριστων αναλογιών.
 Το 1928 η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας οριοθέτησε εκ νέου τους ιστορικούς αστερισμούς και καθόρισε επακριβώς τα όριά τους στο ουράνιο στερέωμα. Αν και δεν πρόκειται παρά για ένα οπτικό φαινόμενο που οφείλεται στην προοπτική, οι αστερισμοί δεν παύουν να μας βοηθούν στο να προσανατολιζόμαστε τη νύχτα. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι ο Μιζάρ είναι το δεύτερο άστρο στην ουρά της Μεγάλης Άρκτου μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκείνο το τμήμα του ουρανού που μας ενδιαφέρει χωρίς να χρειαζόμαστε όργανα αστρονομίας.

Πέφτουν τα άστρα;
Πολύ συχνά, ιδίως στον αυγουστιάτικο ουρανό, παρατηρείται το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων.
 Αυτά, τα κοινώς λεγόμενα "πεφταστέρια", είναι στην πραγματικότητα μετεωρίτες, μεσοπλανητικά δηλαδή σωματίδια τα οποία εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Η φωτεινή τροχιά που διαγράφουν τη στιγμή που αναφλέγονται, καθώς έρχονται σε τριβή με τον αέρα, ονομάζεται μετέωρο. Καθημερινά, χιλιάδες μετεωρίτες μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, ωστόσο μόνο γύρω στους πεντακόσιους κατορθώνουν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια χωρίς να εξατμιστούν από τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται λόγω της τριβής με τον αέρα.

Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια Μαύρη Τρύπα;
 Πρακτικά δεν μπορούμε να καθορίσουμε ούτε το ελάχιστο ούτε το μέγιστο των διαστάσεων μιας Μαύρης Τρύπας.
 Κάθε μάζα μπορεί να συμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ακατανίκητη βαρύτητά της να "ρουφάει" ακόμα και το φως έλκοντάς το, δημιουργώντας μια Μαύρη Τρύπα.
 Στο δικό μας σύμπαν οι Μαύρες Τρύπες δημιουργήθηκαν μετά το θάνατο εκείνων των άστρων η μάζα των οποίων ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας. Μετατρέποντας αυτή τη μάζα σε βάρος, μιλάμε για περίπου 1031 κιλά.
 Σε ό,τι αφορά στην έκταση μια Μαύρης Τρύπας, πρέπει να θεωρηθεί ότι η συμπιεσμένη μάζα είναι ανάλογη με την ακτίνα. Έτσι μια Μαύρη Τρύπα με μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο θα έχει ακτίνα 30 χιλιομέτρων - αυτές μπορούν πράγματι να θωρηθούν ως οι μικρότερες πιθανές διαστάσεις της. Πολύ πιο δύσκολο είναι να υπολογίσουμε τη μέγιστη τιμή των διαστάσεών της. Το επίκεντρο πολλών γαλαξιών αποτελείται από Μαύρες Τρύπες που δημιουργούν ενιαίο πυρήνα. Η ακτίνα τους φτάνει, και πολλές φορές ξεπερνά, τα τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πώς μετράται η θερμοκρασία των αστέρων;
Με οπτικά συστήματα.
Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία των αστέρων υπολογίζεται από τα χρώματα της ακτινοβολίας τους, τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τη θερμοκρασία της επιφάνειας.

Πώς μετριέται η απόσταση μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων;
Εξαρτάται από τη μεταξύ τους απόσταση.
Οι μέθοδοι μέτρησης που εφαρμόζονται μέχρι τώρα είναι η παράλλαξη, η ανάλυση του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και η μέθοδος των Κηφείδων.

Δείτε εδώ τις προαναφερθείσες μεθόδους

Φαινόμενο Μέγεθος
 Το φαινόμενο μέγεθος είναι μια μέτρηση της φαινόμενης λαμπρότητας ενός ουρανίου σώματος, (άστρου, πλανήτη κλπ) όπως φαίνεται από έναν παρατηρητή στη Γη.
 Όσο λαμπρότερο φαίνεται ένα σώμα, τόσο μικρότερη είναι η αριθμητική τιμή του φαινομένου μεγέθους.
 Πρώτος το καθιέρωσε ο Ίππαρχος, ο οποίος κατέταξε όλους τους ορατούς αστέρες σε 6 μεγέθη. 1ου μεγέθους είναι οι λαμπρότεροι και 6ου οι αμυδρότεροι.

Διπλοί Αστέρες
 Τα περισσότερα αστέρια που μπορούμε να δούμε στον ουρανό είναι στην πραγματικότητα δύο ή και περισσότερα αστέρια μαζί που εμφανίζονται σαν ένα δια γυμνού οφθαλμού.
 Τα πολλαπλά αστέρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα δυαδικά και στα οπτικά. Τα δυαδικά είναι αυτά που αποτελούν πράγματι ένα σύστημα αστεριών όπου το ένα γυρίζει γύρω από το άλλο λόγω επίδρασης βαρύτητας. Αντίθετα, τα οπτικά ζευγάρια είναι αστέρια που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις αλλά που εμφανίζονται κοντά λόγω της γωνίας από την οποία τα βλέπουμε στη Γη.
 Ένα σημαντικό στοιχείο που περιγράφει ένα διπλό αστέρι είναι η απόσταση που χωρίζει τα αστέρια μεταξύ τους η οποία και καθορίζει εν πολλοίς την δυσκολία να ξεχωρίσει κανείς τα αστέρια ως διακριτά. Η απόσταση αυτή αλλάζει περιοδικά ιδιαίτερα στα δυαδικά αστέρια καθώς το ένα γυρίζει γύρω από το άλλο και έτσι όταν μας δίνεται η απόστασή τους δίνεται μαζί και η εποχή στην οποία αναφέρεται π.χ. εποχή 1960 ή εποχή 2000. Μια άλλη παράμετρος που καθορίζει την δυσκολία τους είναι και η λαμπρότητά τους, συνήθως πιο εύκολα είναι τα συστήματα αστεριών με μέλη παραπλήσιας λαμπρότητας ενώ όσο η διαφορά λαμπρότητας μεγαλώνει τόσο μεγαλώνει και η δυσκολία να ξεχωριστούν.

Δέκα στην δεκάτη στην δεκάτη
Ενας αριθμός τόσο μεγάλος που είναι ασύλληπτος και αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τα τελευταία κοσμολογικά μοντέλα το ελάχιστο μέγεθος του Σύμπαντος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε μονάδα: νανόμετρο, χιλιόμετρο ή έτος φωτός

Τι χαρακτηριστικά έχει μια μαύρη τρύπα;
Κανείς δεν γνωρίζει και πέρα από έναν "ορίζοντα" γεγονότων που περιβάλλει την μαύρη τρύπα και του οποίου το μέγεθος εξαρτάται από την μάζα της τελευταίας, δεν έχουμε πρόσβαση σε καμία άλλη πληροφορία.

Διάμετρο 20 μόνο χιλιομέτρων έχουν τα αστέρια νετρονίων
Με μάζα ισοδύναμη με εκείνη του Ήλιου σε αντίθεση με τα 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα που έχει το δικό μας άστρο. Τα αστέρια νετρονίων επιδεικνύουν μια πυκνότητα-ρεκόρ, ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απο εκείνη του νερού.

Πόσο ζουν τα πιο μικρά άστρα;
100 δισεκατομμύρια χρόνια υπολογίζεται ότι ζουν τα πιο μικρα άστρα του διαστήματος. Καθώς έχουν γεννηθεί με την πρώτη γενιά των άστρων, αυτοί οι κόκκινοι νάνοι, εκατό χιλιάδες φορές λιγότερο φωτεινοί από τον Ήλιο, κρύβονται, μικροσκοπικοί και αόρατοι, λίγο-πολύ παντού στον Γαλαξία

Τι είναι Φωτεινότητα
 Σαν Φωτεινότητα L ή Ενεργότης Φωτονίων ορίζεται ο ρυθμός της εκλυόμενης ενέργειας με μορφή ασκτινοβολίας, σε όλα τα μήκη κύματος, απ' το σύνολο της επιφάνειας του αστέρος.
 Η Φωτεινότητα εξαρτάται μόνο από την πηγή της ακτινοβολίας. Είναι ίδια για κάθε παρατηρητή, ανεξάρτητα από την απόσταση και του τι μεσολαβεί ανάμεσα στον παρατηρητή και στην πηγή σε αντίθεση με τη Λαμπρότητα. Με τη Φωτεινότητα είναι μονοσήμαντα συνδεμένο το Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος ενός ουράνιου σώματος. Συχνά χρησιμοποιείται στην Αστροφυσική και Ηλιακή Φωτεινότητα που είναι ισοδύναμη με 3.827Χ1026 watt.

Ποια είναι η ανώτερη θερμοκρασία στο Σύμπαν;
5 δισεκατομμύρια βαθμοί είναι η θερμοκρασία της καρδιάς ενός αστέρα υπεργίγαντα λίγα λεπτά πριν εκραγεί. Δεν υπάρχει στο Σύμπαν ανώτερη θερμοκρασία.

Τι θερμοκρασία επικρατεί σε ολόκληρο το Σύμπαν;
Μόλις 2,725 βαθμοί Κελβιν πάνω από το περίφημο "απόλυτο μηδέν", την χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασίαπου φτάνει στους -273,15 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε όλο το Σύμπαν. Αυτό το ισχνό υπόλειμμα θερμότητας μας θυμίζει ότι το σύμπαν υπήρξε, κάποτε, αφάνταστα πιο πυκνό και ζεστό.

Τι είναι το Όριο Chandrasekhar
Πρόκειται για τη μέγιστη δυνατή μάζα που μπορεί να έχει ένας λευκός νάνος και είναι 1,44 Μo .
 Το όριο αυτό προκύπτει από την κβαντομηχανική μελέτη ενός αερίου φερμιονίων. Δύο ή περισσότερα φερμιόνια δεν μπορούν να βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κβαντική κατάσταση λόγω της απαγορευτικής αρχής του Pauli. Κατά συνέπεια ακόμη και σε μηδενική θερμοκρασία τα φερμιόνια θα καταλαμβάνουν υψηλές ενεργειακές στάθμες με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πίεση η οποία θα αντίκειται στην συγκέντρωση των φερμιονίων στην ίδια κατάσταση.
Σε μια μεγάλη συγκέντρωση φερμιονίων όπως είναι για παράδειγμα ένας λευκός νάνος, το αέριο ηλεκτρονίων θα υφίσταται την παραπάνω πίεση η οποία θα ανθίσταται στη βαρυτική δύναμη. Μετά όμως από μια κρίσιμη τιμή μάζας η βαρυτική έλξη υπερνικά την πίεση εκφυλισμένων ηλεκτρονίων. Αυτή ακριβώς η κρίσιμη τιμή της μάζας είναι το όριο του Chandrasekhar.

Πόσα αστέρια υπάρχουν στο Σύμπαν;
Δέκα χιλιάδες δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρα δηλαδή 10^22 (και όχι 10^36 που λανθασμένα είχα γράψει σε προηγούμενο κείμενο) είναι ο κατα προσέγγιση αριθμός άστρων που αριθμεί το ορατό Σύμπαν. Κάθε μέρα γεννιούνται περίπου δέκα δισεκατομμύρια άστρα ενώ ένα εκατομμύριο άλλα εκρήγνυνται στη σπινθηροβόλα αστραπή ενός υπερκαινοφανούς αστέρα.

Ήξερες ότι το Σύμπαν είνα άδειο;
Κατά ένα παράδοξο τρόπο, παρά τον υπέρμετρο αριθμό άστρων που περιέχει - εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξιών, που ο καθένας έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα - το Σύμπαν είναι ουσιαστικά άδειο: Ο χώρος προσμετρά, κατα μέσο όρο, ένα άτομο ανα κυβικό μέτρο μόνο, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια πυκνότητα τς τάξης του 10^-30

96% του Σύμπαντος είναι άγνωστο!
Η ύλη που αποτελεί τα άστρα (πλανήτες, αστέρια, νεφελώματα, γαλαξίες) αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του συνολικού απολογισμού μάζας και ενέργειας του Σύμπαντος. Παραμένει ένα 96% που είναι άγνωστο: 22% μαύρης ύλης και 74% σκοτεινής ενέργειας.

Ποια είναι η διάμετρος του Σύμπαντος;
100 δισεκατομμύρια σε έτη φωτός είναι η διάμετρος του ορατού Σύμπαντος, μιας εμφανούς σφαίρας, με κέντρο την Γη. Τα όρια αυτής της σφαίρας είναι ο "κοσμολογικός ορίζοντας", που αντιστοιχεί στο πρώτο φως μετά την Μεγάλη Έκρηξη, εδώ και 13,7 δισεκατομμύρια έτη.

Τι είναι το φάσμα;
 Η συνολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από μία πηγή. Προκειμένου να αναλυθεί το φάσμα στα διάφορα μέρη του γίνεται χρήση φασματογράφου ή φασματοσκοπίου.
 Το φάσμα ενός άστρου είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες του. Αστέρια που έχουν παρόμοια φάσματα ανήκουν στον ίδιο φασματικό τύπο.

Φασματικός Τύπος
Οι αστέρες κατατάσσονται σε διαφορετικούς φασματικούς τύπους, εξαιτίας των διαφορετικών γραμμών απορρόφησης που παρατηρούνται στα φάσματα αυτών, οι οποίες σχετίζονται με τη διαφορετική θερμοκρασία κάθε αστέρα.
 Η πιο συνήθης ταξινόμηση των αστέρων είναι η κατάταξη κατά Χάρβαρντ σε 7 κύριες φασματικές ομάδες, τις O, B, A, F, G, K, M, κάθε μία απ’ τις οποίες υποδιαιρείται σε 10 υποομάδες (π.χ. G0, G1, G2…G9).
Οι φοιτητές για να θυμούνται την σειρά έχουν βγάλει μια πρόταση που τα αρχικά κάθε λέξης αντιστοιχούν σε μία ομάδα: Η πρόταση είναι O Be A Fine Girl Kiss Me

Μέλαν Σώμα
 Ο όρος μέλαν σώμα στη φυσική, περιγράφει ένα ιδανικό σώμα το οποίο απορροφά όλο το φως που προσπίπτει πάνω του (και κατ' επέκταση, όλη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
 Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο σώμα δεν αντανακλά καθόλου φως (ή άλλης μορφής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) ούτε αφήνει το φως να το διαπεράσει και για αυτές του τις ιδιότητες ονομάζεται μέλαν σώμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εικόνα που δίνεται από την ονομασία του, το ίδιο το σώμα εκπέμπει κάποια ακτινοβολία, η οποία εξαρτάται από την θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται.
 Στην ουσία το μέλαν σώμα αποτελεί ένα εξιδανικευμένο μοντέλο της ύλης, που επινοήθηκε για να διευκολυνθεί η μελέτη της θερμικής ακτινοβολίας των πραγματικών σωμάτων.

Στο διάστημα βρέχει!!
Τώρα οι αστρονόμοι μελετούν πως το νερό φτάνει σε νέους πλανήτες.
Σε ένα προ-πλανητικό δίσκο σκόνης που περβάλλει ένα νεογέννητο άστρο 1000 έτη φωτός μακριά απο τη Γη, οι αστρονόμοι είδαν για πρώτη φορά πως το νερό ξεκινά το ταξίδι του για να καταλήξει σε μια περιοχή όπου γεννιούνται νέοι πλανήτες.
Με το τηλεσκόπιο Spitzer της ΝΑSA οι αστρονόμοι μελέτησαν το αστρικό σύστημα NGC 1333-ΙRAS 4B σε μια περιοχή αστρογένεσης στον αστερισμό του Περσέα.
Το σύστημα αυτό έχει στο κέντρο του ένα νεογέννητο άστρο, γύρω απο το οποίο περιστρέφεται ένας θερμός δίσκος σκόνης, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων πλανητών και περιβάλλεται απο ένα γιγάντιο ψυχρό νέφος αερίων και σκόνης .
Απο τις εξωτερικές στιβάδες αυτού του <<κουκουλιού>> τεράστιες ποσότητες πάγου πέφτουν σαν βροχή στο θερμό δίσκο, εξαερώνονται και μετατρέπονται σε υδρατμούς.
Οι υδρατμοί αυτοί, τους οποίους ανίχνευσε το τηλεσκόπιο, αντιστοιχούν στο πενταπλάσιο της ποσότητας νερού που υπάρχει σε όλη τη Γη.
Στην πορεία, οι υδρατμοί αυτοί θα μετατραπούν σε πάγο μέσα στους αστεροειδής και τους κομήτες, μεταφέροντας ίσως νερό σε νέους πλανήτες.

Πηγή Science Illustrated


Και το φως έχει καμπύλες
Η καμπύλη φωτός στην Αστρονομία, και ειδικότερα στη Φωτομετρία είναι μία γραφική παράσταση της εντάσεως του φωτός ενός ουράνιου σώματος ή περιοχής, ως συναρτήσεως του χρόνου. Το φως συνήθως αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων, κάτι που προκύπτει με τη χρήση φίλτρων.
Οι καμπύλες φωτός μπορεί να είναι περιοδικές, όπως στην περίπτωση των περισσότερων μεταβλητών αστέρων, ή μη περιοδικές, όπως είναι η καμπύλη φωτός ενός κατακλυσμικού μεταβλητού, ενός καινοφανούς ή ενός υπερκαινοφανούς αστέρα.
Η μελέτη της καμπύλης φωτός μαζί με άλλες παρατηρήσεις, μπορεί να παράσχει αρκετές πληροφορίες για τις φυσικές διαδικασίες που διαμορφώνουν το σχήμα της ή να θέσει περιορισμούς στις θεωρίες για τους αστέρες.
Στο Ηλιακό Σύστημα, μία καμπύλη φωτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί η περίοδος περιστροφής ενός αστεροειδούς ή φυσικού δορυφόρου. Από τη Γη τέτοια μικρά σώματα φαίνονται ως απλά φωτεινά σημεία ακόμα και με την ισχυρότερη μεγέθυνση που μπορεί να επιτευχθεί με τηλεσκόπιο. Μπορεί όμως να μετρηθεί το φως που μας στέλνει το σώμα ως συνάρτηση του χρόνου (η καμπύλη φωτός). Ελέγχοντας για τυχόν περιοδικές αυξομειώσεις του ύψους της καμπύλης μπορούμε να μετρήσουμε την περίοδο περιστροφής του ουράνιου σώματος, υποθέτοντας ότι κάποιες πλευρές του σώματος έχουν πιο ανοικτό ή πιο σκούρο χρώμα από άλλες κατά μέσο όρο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν ένα ή δύο μέγιστα στην καμπύλη φωτός ανά περίοδο περιστροφής, όπως στην περίπτωση μικρών αστεροειδών, που γενικώς έχουν ακανόνιστο σχήμα, οπότε δύο παράγοντες, το άλβεδο και η έκταση της φαινόμενης πλευράς του αστεροειδούς τη συγκεκριμένη στιγμή, προκαλούν μεταβολές στην καταγραφόμενη ένταση του φωτός.

Aν μπορούσαμε να μετρήσουμε όλα τα αστέρια του ουρανού
Aν μπορούσαμε να μετρήσουμε όλα τα αστέρια του ουρανού, όσα βλέπουμε δηλαδή από ένα σκοτεινό σημείο από την Γη θα βρίσκαμε:

4800 αστέρια 6ου μεγέθους
1602 αστέρια 5ου μεγέθους
 513 αστέρια 4ου μεγέθους
 171 αστέρια 3ου μεγέθους
   48 αστέρια 2ου μεγέθους
   15 αστέρια 1ου μεγέθους
    4 αστέρια κάτω του 1ου μεγέθους

δηλαδή συνολικά 7153 σε ολόκληρο το νυχτερινό ουρανό.
Ποιος άναψε τα φώτα;

Ναι έίναι δυνατόν να είναι ορατός με γυμνό μάτι ένα σουπερνόβα, αν και πρόκειται για πολύ σπάνιο γεγονός που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές στην ανθρώπινη ιστορία. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ένας υπερκαινοφανής τουλάχιστον εκρήγνυται ανά ένα χρόνο σε κάποιο γαλαξία (φυσικά και στον δικό μας), αλλά από την μιά οι τεράστιες αποστάσεις που μας χωρίζουν από τους άλλους γαλαξίες από την άλλη η σκοτεινή ή και η ορατή ύλη που συγκεντρώνεται στους γαλαξίες μας εμποδίζουν στο να δούμε την έκρηξη κάποιου υπερκαινοφανούς.

Ένας υπερκαινοφανής ή σουπερνόβα είναι το τελικό, καταστροφικό στάδιο στη ζωή ενός άστρου με μάζα τουλάχιστον 1,4 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Το άστρο εκρήγνυται όταν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ της πίεσης προς τα έξω που ασκούν οι πυρηνικές αντιδράσεις των συστατικών του αερίων και της ώθησης προς τα μέσα λόγω της βαρύτητας.
Η ενέργεια που εκλύεται είναι τόση, ώστε μετατρέπει άστρα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι στα πιο λαμπρά αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, για βδομάδες ή ακόμα και για μήνες. Μια από τις πιο παλιές παρατηρήσεις έγινε το 185 μ.Χ., όταν κοντά στον Άλφα και στον Βήτα του Κενταύρου "άναψε" ένα άστρο φωτεινότητας -8, συγκριτικά σκεφτείτε ότι ο Δίας έχει φωτεινότητα -2,6.
Η κλίμακα της φωτεινότητας, η οποία αυξάνεται όσο κινούμαστε από τους θετικούς αριθμούς στους αρνητικούς, είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε μια διαφορά πέντε μονάδων να αντιστοιχεί σε διαφορά φωτεινότητας ίση με εκατό.
Ο σουπερνόβα του 1006, που παρατηρήθηκε από τους Κινέζους, έφτασε τη φωτεινότητα -10 και παρέμεινε ορατός για δύο χρόνια.
Ο τελευταίος σουπερνόβα που παρατηρήθηκε με γυμνό μάτι ήταν ο 1987Α, στο Μεγάλο Νεφέλωμα του Μαγγελάνου. Το 1987 η φωτεινότητά του ήταν μεταξύ 2 και 3, παρόλο που βρίσκεται 170.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Read more »

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This